Tientallen drogisterijen in China stoppen met de verkoop van berengal-producten. In een reactie hierop hoopt de China Association of Traditional Chinese Medicine (CATCM) met een PR stunt het publiek te overtuigen dat op hun galboerderij niet aan dierenmishandeling wordt gedaan. Hiermee hopen ze tevens de weg naar hun voorgenomen beursgang glad te strijken.

Bear

Volgens Fang Shu-Ting, secretaris van CATCM, heeft hij met eigen ogen kunnen zien dat de procedure van gal tappen bij beren humaan gebeurt. “Het aftappen van beren gal is als het plaatsen van een drain: het is natuurlijk, gemakkelijk en pijnloos. Na afloop kunnen de beren zelfs met elkaar spelen.” Wat Shu-Ting vergeet te vermelden, is dat er niets natuurlijks is aan het openhouden van een wond is en dat het zeker niet pijnloos zal zijn.

Om zijn beweringen kracht bij te zetten, zijn er foto’s uitgegeven van beren in de open lucht om te laten zien dat ze niet in te kleine kooien worden gehouden. Er worden zelfs beroemdheden en publieke personen uitgenodigd om zelf een kijkje te komen nemen op de boerderij. Desondanks is de bewering dat gal tappen humaan gebeurt niet te staven, omdat er domweg geen humane manier bestaat om dit te doen.

Het tappen van gal kan alleen bij levende beren, uit een wond die hun leven lang wordt opengehouden. Dit gebeurt twee keer per dag door middel van een buis die via de wond in de buik van de beer wordt gestoken. Het is niet moeilijk je voor te stellen dat dit enorme stress tot gevolg heeft. De beren hebben haaruitval, botvervormingen en ademhalingsproblemen, maar verder is het allemaal heel natuurlijk!

De stress, de erbarmelijke omstandigheden en pijn drijft de beren soms tot griezelig menselijke acties. Zo kwam vorig jaar augustus het bericht naar buiten van een gemartelde moederbeer in China die haar welp bewust zou hebben doodgeknuffeld waarna zijzelf met haar kop tegen de muur liep om een einde aan haar eigen leven te maken. Schrijnend.

Als CATCM inderdaad de gang naar de beurs kan maken, wordt de productie, handel en verkoop van onder andere berengal gelegitimeerd. Verschillende organisaties, waaronder ACT Asia, maken zich sterk om op een vriendelijke en vreedzame wijze deze beursgang tegen te houden, wijzende op synthetische alternatieven voor berengal. Voor de zojuist genoemde moederbeer en haar welp komen deze acties te laat, maar voor vele andere beren kan het hun redding betekenen als deze gang naar de beurs niet door gaat.

Bron: ACT Asia