Moderne technieken kunnen gelukkig ingezet worden om dierenleed te verzachten. Dat ondervond ook de Amerikaanse zeearend Beauty, die ernstig gehandicapt was geworden door toedoen van een laffe stroper.

zeearend
Zeearend Beauty met haar nieuwe snavel | Still van Vimeo

In 2005 werd de trotse zeearend door een stroper in het gezicht geschoten, waardoor haar bovensnavel vrijwel helemaal aan flarden ging. Het dier werd gelukkig opgevangen door vrijwilligers van de non-profitorganisatie Birds of Prey Northwest en kon dankzij sondevoeding weer op krachten komen. Maar door de kapotte snavel was het voor de zeearend, die inmiddels de naam Beauty had gekregen, niet meer mogelijk om zelf in haar levensonderhoud te voorzien. Aanvankelijk dacht men nog dat de snavel misschien weer zou aangroeien, maar dat bleek ijdele hoop. Er werd zelfs over nagedacht om het dier te laten inslapen.

Gelukkig bracht techniek de oplossing. Roofvogelspecialist Jane Fink Cantwell wilde zich niet neerleggen bij het trieste lot van zeearend Beauty en ontwikkelde samen met technici, wetenschappers en een tandarts een programma, waarmee met behulp van een 3D-printer een nieuwe snavel gemaakt kon worden uit nylon. Na een ingewikkelde operatie zag Beauty er weer uit alsof er nooit iets was gebeurd. Helaas is de snavel niet sterk genoeg om weer terug te kunnen naar het wild, maar in ieder geval kan Beauty weer zelf haar veren poetsen en op eigen kracht kleine stukjes vlees eten.

Het voorval vond alweer enkele jaren geleden plaats, maar zeearend Beauty is nog altijd onder de hoede van Jane, die dankzij moderne technieken een nieuwe stap heeft gezet in de ontwikkeling van protheses voor dieren.

Bekijk hieronder een video van zeearend Beauty:

Bron: Grist ©PiepVandaag.nl Bart van Riel