Foto: Greenpeace

Amazon.com is gestopt met de verkoop van walvisvlees in Japan. De online verkoopgigant werd enorm onder druk gezet door het publiek via de sociale media en dat lijkt succes te hebben gehad.

Het bedrijf, dat in Seattle (Verenigde Staten) is gebaseerd, verbiedt de verkoop van illegale wildlifeproducten, waaronder producten van met uitsterven bedreigde diersoorten. De Environmental Investigation Agency (EIA) constateerde in december echter dat Amazon.co.jp, de Japanse verkoopsite, 147 verschillende walvisproducten aanbood, waaronder producten van bedreigde walvissoorten.

Vanochtend vroeg werden de producten nog aangeboden op de site, maar een paar uur nadat het nieuws van het lopende onderzoek werd bekendgemaakt, heeft Amazon de producten van de site verwijderd.

Een woordvoerder van Amazon, Mary Osako, verklaar aan de Australische krant, de Sydney Morning Herald: ” De producten waar u aan refereert zijn niet beschikbaar voor de verkoop”.

In het rapport, Amazon.com’s Unpalatable Profits, wat werd gepubliceerd met Humane Society International (HSI), blijkt dat onderzoekers acht walvisproducten van Amazon Japan hebben gekocht in 2011, waaronder ingeblikt walvisvlees, gedroogd walvisvlees, walvisspek en walvisstoofvlees.

Analyse bracht aan het licht dat er enorme hoeveelheden kwik in het vlees werden aangetoond en eenderde van de producten waren niet juist gelabeld, waardoor consumenten geen idee hadden welke diersoorten ze kochten.

De producten werden direct van de aanbieder verstuurd in Amazonverpakkingen.

Environmental Investigation Agency en Humane Society International riepen Amazon op de verkoop van alle producten van walvisachtigen te verbieden.

Bron: Sydney Morning Herald