Olifanten worden al ernstig bedreigd in hun voortbestaan maar helaas is nu naast hun ivoor ook de huid enorm gewild. De dieren worden gevild en hun huid wordt gebruikt voor onder andere medicijnen en juwelen. Het is zelfs met één simpele druk op de knop van hun computer, olifantenleer bestellen.

gevild
Foto: Elephant Family, Myanmar Government

Tassen, riemen, schoenen, en zelfs auto-interieurs gemaakt van olifantenleer zijn te koop bij Amazon, eBay, en tal van andere online winkels. Zo is de afgelopen tien jaar de invoer in olifantenhuid en leer naar de Verenigde Staten namelijk meer dan verdubbeld.

Bovenstaande foto werd gemaakt in Myanmar. In het regenwoud werd deze Aziatische olifant afgeslacht om zijn huid. De foto werd tijdens een undercoveroperatie gemaakt door de Britse organisatie Elephant Family.

In de jungle van Azië worden steeds meer gevilde olifanten aangetroffen. In de afgelopen maanden zijn er vier officiële meldingen geweest maar volgens officieuze bronnen zijn er alleen dit jaar al zeker 50 olifanten gevild. Volgens de autoriteiten is het stropen van olifanten in twee jaar tijd met kwart toegenomen.

In China werd onlangs nog 400 kilo olifantenhuid in beslag genomen. De huid blijkt afkomstig van een beruchte markt in Mong La, aan de Chinees-Myanmarese grens.

In Myanmar leven op dit moment nog ongeveer 2.000 olifanten. De afgelopen 40 jaar is de populatie Aziatische olifanten gehalveerd. Onlangs liep PiepVandaag mee met de Global March for Elephants and Rhinos. Lees het verslag op Karens blog.

Bron: HLN @PiepVandaag.nl