Goed nieuws voor duizenden beren die gevangen zitten in zogenoemde ‘galboerderijen’ in Laos. Jarenlang zijn deze beren gevangen gehouden in veel te kleine kooitjes en werd bij hen gal ‘getapt’, een zeer pijnlijk proces waarbij de beren continue vastzitten aan machines. De gal wordt gebruikt in de traditionele aziatische geneeskunde, waarvoor geen enkele wetenschappelijke onderbouwing is.Maar aan de kwelling van duizenden beren komt eindelijk een einde; er is goede hoop dat de horrorboerderijen aan banden worden gelegd!

horrorboerderijen
Een bevrijde beer geniet van een frisse duik. | Foto: Animals Asia

Niet alleen beren zijn het slachtoffer van de illegale handel voor de traditionele aziatische geneeskunde. Ook duizenden tijgers worden  in gevangenschap gefokt en gehouden zodat hun huiden, tanden, klauwen en beenderen kunnen worden verkocht op de Aziatische markt. Vooral Laos heeft te kampen met veel illegale dierenhandel omdat het zo dicht bij China ligt, de grootste afzetmarkt voor tijger- en berenproducten.

Foto: Animals Asia
Foto: Animals Asia

Gelukkig is er voor deze dieren eindelijk verandering op komst. Nu de CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) conference van start is gegaan in Johannesburg, Zuid-Afrika, heeft Laos zich voorgenomen om alle tijger- en beerboerderijen in hun land te sluiten, zo meldt Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT).

Edwin Wiek van WFFT zal een van deze horrorboerderijen bezoeken om uit te zoeken hoe ze aan banden kunnen worden gelegd en hoe de 40 beren naar het Laos Wildlife Rescue Center kunnen worden overgebracht voor verdere verzorging. Een rapport van Environmental Investigation Agency zei in 2015:

“Een combinatie van zwakke wetten, slecht toezicht en officiële partijdigheid in Laos zorgen voor de bloei van illegale dierenhandel.”

Foto: Animals Asia
Foto: Animals Asia

Deze boodschap biedt goede hoop voor de dieren op deze barbaarse boerderijen. Natuurbeschermers zullen Laos op de voet volgen om te zorgen dat ze haar beloftes waarmaakt, en hopelijk is dit een precedent voor andere landen zoals Debbie Banks, hoofd van EIA’s tijgercampagne, zei in een statement:

“Alle ogen zijn nu gericht op China, Thailand, Vietnam en andere landen.”

WFFT zal nu een veilig thuis proberen vinden en bouwen voor de dieren waar de dieren die gered zijn van de ergste boerderijen in veiligheid onbezorgd van hun oude dag kunnen gaan genieten:

“Er is een inzamelingsactie nodig voor de $200.000 die we nodig hebben voor nieuwe faciliteiten voor de 40 beren die momenteel in de ergste boerderijen verblijven.

Je kan hen hier helpen door te doneren.

Bron ©PiepVandaag.nl Bram Vogels


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.