De afgelopen maanden zijn er honderdduizenden vogels gestorven en de verwachting is dat er nog heel veel meer gaan sterven in het najaar. Oorzaak is het usutu virus dat oorspronkelijk uit Afrika komt. Het virus wordt overgebracht door muggen.

Merel
Merel | Foto: Wikimedia Commons

Op dit moment zijn vooral merels de dupe maar er zijn ook dode mussen, spreeuwen en ijsvogels gevonden met het virus.

“Op veel plekken zijn er bijna geen merels meer, het is werkelijk dramatisch”, aldus wetenschapper Norbert Becker van de Duitse actiegroep Kabs voor muggenbestrijding.

Volgens Chris-Jan van der Heijden van de Vogelbescherming Nederland is het usutuvirus in Nederland nog niet opgedoken. Naar verwachting gaat dit wel gebeuren omdat het virus ook is geconstateerd in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, die grenst aan Nederland.

In 2001 werd het virus voor het eerst in een Europees land aangetroffen namelijk in Oostenrijk waarna Italië en Hongarije volgde.

Vorig jaar stierven veel vogels aan de infectie in het Rijndal en omliggende gebieden. Volgens de Duitse natuurbeschermingsbond NABU werden zeker 300.000 merels het slachtoffer. Dit jaar heeft het besmettingsgebied zich landelijk verder uitgebreid.

Vogelbescherming Nederland heeft inmiddels op haar website opgeroepen het aantreffen van dode merels te melden bij het Dutch Wildlife Health Centre via 030-2537925 of via e-mail.

Bron: de Volkskrant, 8-10-2012 − ANP ©PiepVandaag.nl