Vanaf 6 februari 2020 zal de plezierjacht in Colombia niet toegestaan zijn. Het Constitutioneel Hof stemde vóór een verbod in 2019. Volgens het hof zijn de wetten die deze vorm van jacht mogelijk maken tegenovergesteld aan de verplichting om de natuur en de daar levende dieren te beschermen. Deze wetten die de plezierjacht mogelijk maken zijn om die reden ongrondwettelijk verklaard.

plezierjacht
Verbod plezierjacht Colombia binnenkort van kracht | Foto: Pixabay

De hobbyjacht was tot nu toe toegestaan in bepaalde natuurgebieden en alleen met vergunning afgegeven door de regionale milieudiensten van het land.

Een van de argumenten die tijdens het debat aangedragen werden is dat de hobbyjacht een negatieve impact heeft op het milieu: het aantal diersoorten vermindert en het lood uit de kogels zorgt voor milieuvervuiling. Daarnaast wordt de plezierjacht niet beschouwd als een praktijk die past binnen de Colombiaanse cultuur.

Vooraf aan de uitspraak van het hof had het Ministerie van Milieu al aangegeven tegen de hobbyjacht en voor een verbod te zijn. Voor het ministerie is deze vorm van jacht niets anders dan een vorm van vermaak voor jagers gebaseerd op wreedheid en dierenleed. Ook vindt het de plezierjacht anders dan de jacht door inheemse bevolkingsgroepen die dit doen om te overleven.

In 2019 waren er in Colombia 1.000 jagers die een vergunning hadden voor de hobbyjacht.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer