Voor het kerstcircus in Ahoy in Rotterdam is ondanks alle protesten toch een act met leeuwen aangetrokken. Dat heeft de directie bekendgemaakt.

Ahoy
Foto credit: Chetham’s Library via Compfight cc

Ahoy benadrukt dat er voor een goed verblijf voor de dieren wordt gezorgd. Daarmee laat de directie meteen zien geen kennis genomen te hebben van de welzijnsproblemen met betrekking tot wilde dieren in het circus.

Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de WUR dat leeuwen gemiddeld 99-100% zitten opgesloten in een transportwagen, niet groter dan 3,75m2 tot 10m2.

In Nederland zitten leeuwen vrijwel continu opgesloten in veel te kleine kooien waarin ze zich nauwelijks kunnen bewegen. Van één circus werd bekend dat de dieren voortdurend opgesloten zitten in transportwagens.

Transporttijden van leeuwen lopen op tot meer dan 13 uur, waarvan slechts 18% daadwerkelijk wordt gereden. Of er überhaupt water aanwezig is tijdens deze transporten is niet duidelijk. Volgens de WUR is het wateraanbod van grote katachtigen en olifanten in ieder geval constant beperkt.

Het is volstrekt onmogelijk voor leeuwen om hun natuurlijke gedrag te tonen tijdens hun leven in het circus en dat levert de dieren enorm veel stress op.

Job Lijfering, tijgerdompteur tot 2008 (in Grasduinen december 2003)

“Veel dompteurs gebruiken wel geweld.”

“Daar komt u op een rot onderwerp. Als ik dat aan de grote klok hang, wordt de dressuur verboden, zoals in Engeland.”

Begin september stuurden vierentwintig gemeenten een brandbrief aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. Hierin riepen de portefeuillehouders Dierenwelzijn haar op om haast te maken met het wettelijke verbod op wilde dieren in circussen.

Het stadsbestuur van Rotterdam heeft eerder aangegeven wilde dieren per direct te willen weren uit het Kerstcircus, maar de directie van Ahoy trekt zich hier klaarblijkelijk niets van aan.

PiepVandaag.nl startte in samenwerking met Wilde Dieren de Tent Uit een petitie die inmiddels door meer dan 6.000 mensen is getekend. Laat Ahoy zien dat wilde dieren in het circus niet meer van deze tijd is.

Teken de petitie hier

Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl