Volgens de Neue Osnabrücker Zeitung zijn er nieuwe aanwijzigingen gevonden dat er in het grensgebied van Nederland/Duitsland een wolvin rondloopt. De wolf zou zich regelmatig ophouden in de omgeving van Nordhorn en bij het Duitse Meppen, in de buurt van Zuidoost-Drenthe.

grensgebied
Slapende wolf | © Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

In april en mei is in deze regio ook al een wolf gesignaleerd. Waarschijnlijk gaat het hier om hetzelfde dier, aldus Roel Korbee, boswachter bij Staatsbosbeheer.

De wolvin komt mogelijk uit de buurt van Garthoff, ten oosten van Niedersachsen. In deze regio leven meerdere roedels wolven, hemelsbreed zo’n tweehonderd kilometer van de Nederlandse grens.

Volgens Korbee is de kans aanwezig dat de wolf zich vaker in Nederland zal laten zien. De boswachter gaat er wel vanuit dat het nog wel even zal duren voor een wolf of een roedel zich in Nederland vestigt.

“Ik verwacht eerder dat er een roedel komt bij één van de twee militaire oefenterreinen in Duitsland. Nakomelingen uit die roedel zouden rond kunnen gaan zwerven deze kant op. Dan zouden zij hier hun neus kunnen laten zien”, aldus Korbee.

Volgens de boswachter zijn natuurgebieden als Springendal bij Ootmarsum of het gebied rond vliegveld Twente te druk en te klein voor vestiging van wolven. Korbee:

“Wolven zoeken gebieden op die rustiger zijn. Maar het kan dus best wel zijn dat zij door de omgeving van Twente struinen.”

Op de site van www.wolveninnederland.nl is te lezen dat uit DNA-analyse van keutels en prooiresten blijkt dat de wolvin geboren is in het Gartower roedel, in het Wendland, in het oosten van Niedersachsen. Organisatie WolveninNederland hoopt nu op de vestiging van een mannetje. Op dit moment zijn in Duitsland 35 roedels of paren zonder welpen aanwezig en drie territoria van solitaire wolven. Dit is de stand in november 2014. De meeste wolven leven in de regio Lausitz, in het oosten van Duisland. Iets oostelijker, in West-Polen, bevinden zich nog eens 26 roedels en drie wolvenparen.

Dichter bij Nederland zijn dit jaar, voor het tweede achtereenvolgende jaar, jongen geboren op de Lüneburgerheide, nabij Hamburg. In dit gebied leven nu vier roedels en één paartje. Solitaire dieren leven overal in Duitsland, de dichtstbijzijnde dus in de regio Meppen/ Nordhorn.

Bronnen: RTVOost, WolveninNederland.nl, Wolfsregion-Lausitz.de, Nabu.de ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven