Met zijn klassieke portretstijl legde de Taiwanese fotograaf Yun-Fei Tou de laatste momenten vast van zwerfhonden in asiels in Taiwan: elke hond werd kort daarna geëuthanaseerd. De fotograaf wil met zijn project Memento Mori aandacht vragen voor het lot van veel asieldieren en hun rechten. Dit is hoe we omgaan met de ‘beste vriend van de mens’.

dood
01.08.2011 11:38 uur Tijd tot euthanasie: 29 minuten | © Yun-Fei Tou

Sommige honden zien er gezond uit, andere wat minder: maar allemaal stralen ze dezelfde waardigheid uit. Gelukkig weten de dieren op het moment dat ze gefotografeerd worden zelf niet wat in het verschiet ligt.

dood
23.09.2011 12:58 uur Tijd tot euthanasie: 1,1 uur | © Yun-Fei Tou

Honden over de hele wereld zijn het slachtoffer van geweld en verwaarlozing en veel asiels worden geconfronteerd met keuzes die ze moeten maken als dieren niet snel genoeg worden herplaatst.

De foto’s zijn genomen op de dag dat de afgebeelde honden werden geëuthanaseerd in Taiwanese overheidsasiels.

dood
07.03.2011 04:17 uur Tijd tot euthanasie: 13,2 uur | © Yun-Fei Tou
dood
28.11.2011 10:54 uur Tijd tot euthanasie: 1,2 uur | © Yun-Fei Tou

Volgens Yun-Fei Tou is het principe ‘dierenrechten’ niet alleen iets voor sentimentele dierenliefhebbers:

“Het doel van dit project is bewustwording. Mensen zouden dierenrechten moeten zien als een morele kwestie in plaats van het af te doen als een emotionele aangelegenheid.”

dood
24.10.2011 12:09 uur Tijd tot euthanasie: 1,9 uur | © Yun-Fei Tou
dood
13.06.2011 11:44 uur Tijd tot euthanasie: 40 minuten | © Yun-Fei Tou

Ook haalt hij de Australische filosoof Peter Singer, die het boek Animal Liberation schreef, aan.

“Door mensen die protesteren tegen wreedheden die worden begaan jegens dieren sentimentele, emotionele dierenliefhebbers te noemen, sluit men de hele kwestie rondom onze behandeling van niet-menselijke wezens in elke serieuze politieke en morele discussie uit.”

Over Memento Mori zegt Yun-Fei Tou:

“Door deze portretten wordt de kijker geconfronteerd met een onomkeerbaar verleden, terwijl hij getuige is van het verval van het leven, enkele momenten voor de dood.”

Bronnen: Memento Mori, The Independent ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde