UPDATE: Het landelijk vervoersverbod voor pluimvee, andere vogels, eieren, gebruikt strooisel en pluimveemest is vanavond om 18.00 u ingetrokken. Er zijn geen andere gevallen van vogelgriep aangetroffen bij bedrijven in een straal van tien kilometer rond Hekendorp. Om de kans op nieuwe besmettingen zo klein mogelijk te houden blijft de ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee en andere vogels nog wel van kracht tot ten minste 18 december. Beperking van contact met wilde vogels geldt ook voor hobbyhouders, door hun vogels zoveel mogelijk binnen te houden. 

In een pluimveebedrijf in Hekendorp in Utrecht is vogelgriep geconstateerd. 150.000 dieren worden vandaag gedood. Het virus, H5N8, is ook besmettelijk voor mensen: daarom heeft het ministerie van Economische Zaken een landelijk vervoersverbod ingesteld voor gevogelte, pluimveemest, eieren en gebruikt strooisel.

geruimd
Compassion in World Farming Nederland via Compfight cc

Het verbod is gisterenochtend afgekondigd om 11.30 uur en geldt voor maximaal 72 uur. Ook geldt in heel Nederland een zogenaamde ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte. Deze maatregelen gelden ook voor hobbydierhouders.

Omdat het gevaar op besmetting zo groot is, is er voor alle pluimveebedrijven in Nederland een bezoekersregeling ingevoerd. Daardoor zijn deze bedrijven niet meer vrij toegankelijk. Ook is er een tentoonstellingsverbod en verzamelverbod voor gevogelte ingesteld.

Het enige positieve aan deze ramp is dat er een jachtverbod voor alle dieren van kracht is.

In een zone van 10 kilometer rond het besmette bedrijf in Hekendorp geldt een vervoersverbod van zeker dertig dagen. Het verbod is overigens ook van toepassing op alle dieren en hun mest.

In het gebied liggen zestien andere bedrijven die nu ook worden onderzocht op de mogelijke aanwezigheid van vogelgriep.

Waarschijnlijk gaat de Europese Commissie ook maatregelen nemen om verdere uitbreiding van de vogelgriep tegen te gaan. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Unie gisteren bekendgemaakt.

Naar verwachting worden vandaag tijdelijke afspraken gemaakt over onder andere de export van pluimvee, eieren en mest.

De Europese Commissie legt waarschijnlijk een verbod op de export van levend pluimvee, het vlees van de dieren en eieren op naar andere landen binnen de Europese Unie. Jaarlijks exporteert Nederland meer dan zes miljard eieren naar het buitenland.

Bronnen: NOS.nl, Nu.nl ©PiepVandaag.nl