Op Waddeneiland Texel dreigt de slacht van 19 konikpaarden, die vorig jaar bij wijze van proef vanuit het Oostvaardersveld in Flevoland verhuisden naar natuurgebied De Slufter. Maar volgens Staatsbosbeheer zorgen ze daar voor overlast bij wandelaars en de paarden zouden de duinen vernielen, met schade voor nesten van de gele weidemier en broedvogels. Een groep jonge dierenvrienden heeft vanwege de dreigende slacht een gratieverzoek ingediend bij koning Willem-Alexander.

gratieverzoek voor konikpaarden Texel
19 konikpaarden uit het Oostvaardersveld (foto) verhuisden naar Texel | Foto: Angelique Lagarde/Animals Today

Volgens Staatsbosbeheer is de kans klein dat er een geschikte plek voor de paarden wordt gevonden en daarom zouden ze afgeschoten moeten worden. Dit is bij dierenvrienden geheel in het verkeerde keelgat geschoten en dat leidt logischerwijze tot veel woede. Ook de jongeren van VeggieSquad en DATKANANDERS zijn boos en zij hebben een gratieverzoek gestuurd aan koning Willem-Alexander:

Gratieverzoek voor de Konikpaarden op Texel

Geachte Zijne Majesteit, burgemeester van Texel en directeur van Staatsbosbeheer,

Wij hebben gehoord dat de Konikpaarden op Texel mogelijk naar de slacht worden gebracht. Om deze reden dienen wij, jongeren van de VeggieSquad samen met de jongeren van DATKANANDERS en een heleboel andere kinderen en jongeren, een gratieverzoek bij u in om het leven van de Konikpaarden, die leven in de Slufter op Texel, te sparen. Wij hopen dat u, als verantwoordelijken, uw hart en geweten laat spreken en gratie te verlenen om het leven van de pony’s, die toch niemand kwaad hebben gedaan, te sparen.

Stichting Paard in Nood in Spanje heeft aangeboden om de Konikpaarden op te vangen. Er is voldoende ruimte voor de paarden en zij kunnen daar heel natuurlijk leven. Wij zien graag dat Staatsbosbeheer gebruik maakt van dit alternatief. Castreren zou geen excuus mogen zijn om de paarden daar niet naar toe te verhuizen als het alternatief de dood is.

Wij zouden ook tevreden zijn met een ander diervriendelijk alternatief. Misschien heeft de Koning nog plek op zijn landgoed voor deze Konik(lijke)paarden?

Wij horen graag of u bereid bent ons gratieverzoek in te willigen en met ons in gesprek wil gaan. Help ons alstublieft om deze paarden te redden van de dood.

Groeten, Yaël (11), Binck (12), Dana (13) Iris (15), Geertje (14), Meilan (14), Yanna (15), Isabelle (16), Iris Maria (16), Ramona (17), Anne (20), Sara (20), Nicole (22) Chris (23), Amber (26), Felicity (17) en Daphne (17).

Helaas is het gedrag van wandelaars in Natura2000-gebied De Slufter debet aan de ontstane situatie, want ondanks waarschuwingen de dieren niet te benaderen of te voeren zoeken mensen toch contact met de paarden, die er vervolgens aan wennen en dat leidt volgens Staatsbosbeheer tot potentiële risico’s. Staatsbosbeheer zegt dat het verplaatsen van de koniks naar Texel geen inschattingsfout is geweest, omdat er elders op het eiland Exmoorpony’s lopen en die zouden de omgeving niet vernielen.

konikpaarden
Foto: Angelique Lagarde/Animals Today

Staatsbosbeheer zegt ook te hopen dat er een opvangplek voor de dieren beschikbaar komt, maar dat moet dan wel voor het broedseizoen gebeuren, medio maart. Lukt dat niet dan worden de paarden geslacht. Hiertegen is ook een petitie opgezet die hier te tekenen is.

  • Download het gratieverzoek voor de konikpaarden op Texel (pdf)

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.