Sinds de zomer van 2011 is het Schmallenbergvirus bezig aan een opmars in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittanië en België. Het virus werd voor het eerst aangetroffen bij runderen, maar ook schapen en geiten blijken geïnfecteerd.  Sinds de eerste Nederlandse melding in december 2011 is het aantal geïnfecteerde dieren opgelopen tot 602.

Ruim 600 meldingen Schmallenbergvirus
Ruim 600 meldingen Schmallenbergvirus Foto: ©Angelique Lagarde/AnimalsToday.nl

Meer dan de helft van deze besmettingen zijn gevonden bij runderen. Vanaf 20 december 2011 hebben veehouders een meldingsplicht bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Hier zijn in een week tijd 74 meldingen van misvormde kalveren binnen gekomen, wat het totaal op 382 zet. Het aantal lammeren neemt af, dit waren er in een week 16. Het totaal besmettingen bij schapen en geiten staat op 220.

Veel over het Schmallenbergvirus is nog onbekend. Het lijkt verwant te zijn aan het al in 1959 in Japan ontdekte Akakbanevirus. Beiden behoren tot de orthobunyavirussen. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat het virus ook mensen zou kunnen besmetten (zoönose).

Geluk bij een ongeluk is dat geïnfecteerde dieren na de initiële besmetting immuniteit ontwikkelen. De hoop bestaat dan ook dat de ziekte vanzelf zal verdwijnen naarmate de veestapel immuun wordt.

Bron:

©AnimalsToday.nl