Foto: Thomas Schlijper

Vandaag heeft PiepVandaag 67.834 handtekeningen tegen onverdoofd ritueel slachten aangeboden aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor EL&I, mevrouw prof. mr. dr. E.M. Kneppers-Heijnert en aan andere leden van de vaste Kamercommissie. Bij de overhandiging was aanwezig, de 80-jarige joodse dierenarts Joop Jacobs, zoon van een Koosjere slager, die als kind de verschrikkingen van het onverdoofd slachten van nabij heeft meegemaakt en daardoor gemotiveerd raakte zelf dierenarts te worden.

In een vurig pleidooi vraagt Jacobs de leden van de Eerste Kamer in te stemmen met een verbod op de onverdoofde slacht van dieren. Jacobs schrijft: “Weet U wel waarover U praat als U pleit voor het toestaan van ritueel slachten? Hebt U dieren op allerlei wijzen zien lijden, zien slachten en zien sterven, zodat U over ritueel slachten, dat is onverdoofd de nek afsnijden, kunt oordelen? Weet en begrijpt U meer van dieren dan ik, en samen met mij, de ruim 4000 Nederlandse dierenartsen, leden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, die de onverdoofd rituele slacht afwijzen?”

Bij de overhandiging waren naast Jacobs tevens PiepVandaag-voorzitter Karen Soeters en DJ Wannabeastar, Jojanneke van der Veer aanwezig, als vertegenwoordigers van een nieuwe generatie die zich ook sterk verzet tegen vermijdbaar dierenleed.

DJ Wannabeastar: “Onverdoofd slachten is echt zo niet 2011! Het is toch idioot dat we anno 2011 nog vasthouden aan een  regel die 3000 jaar geleden bedacht is. Toentertijd was het vast de meest  diervriendelijke methode, maar in deze moderne tijd zijn er diervriendelijkere alternatieven en hoeft een dier niet meer onnodig te lijden.”

Meer dan 230 wetenschappelijke onderzoeken en publicaties geven aan dat onbedwelmd slachten een onaanvaardbare aantasting van het dierenwelzijn oplevert.

Pogingen vanuit de religieuze gemeenschap om onderzoeken van onder andere de Universiteit Wageningen en de standpunten van de KNMvD in diskrediet te brengen missen elke onafhankelijke wetenschappelijke focus en vormen onterechte afleiding van het onnodige lijden dat dieren in het onverdoofde slachtproces wordt aangedaan.

Karen Soeters: “We zijn niet tegen de rituele slacht maar wél tegen de onverdoofde slacht.”

Op 13 december wordt het wetsvoorstel in de Eerste Kamer behandeld.

Karen Soeters, Joop Jacons en DJ Wannabeastar
Foto: Thomas Schlijper