Zowel 150 konikpaarden als een nog onbekend aantal heckrunderen in de Oostvaardersplassen (OVP) krijgen alsnog de kogel. Staatsbosbeheer zal nog dit najaar beginnen met het afschot. De koniks worden mogelijk opgegeten. Het doden van honderden edelherten in de OVP was al eerder hervat.

afschot konikpaarden heckrunderen OVP
150 konikpaarden krijgen de kogel en worden mogelijk opgegeten | Foto:  ©Angelique Lagarde/Animals Today

Deze beslissing markeert het falende beleid rondom dit natuurgebied-met-een-hek-eromheen. Ondanks verwoede pogingen van allerhande organisaties om tot diervriendelijke oplossingen te komen heeft provincie Flevoland alsnog gekozen voor de dood van de dieren. Er zou voor de 150 paarden geen opvang gevonden zijn elders in Europa.

Opeten

Er is een extra prikkel om af te schieten, want de konikpaarden kunnen mogelijk opgegeten worden. De paarden krijgen een chip en een paspoort, alvorens ze naar het slachthuis gaan. Ze staan al in een vangkraal die dit voorjaar is geplaatst. Het vlees zal getest worden, want er wordt gewaarschuwd dat de paarden waarschijnlijk zware metalen binnenkregen door vervuild slib.

afschot konikpaarden heckrunderen OVP
Heckrunderen in de Oostvaardersplassen | Foto: Ouwesok/Foter – CC BY-NC

Wildpakket

De edelherten, waarvan het afschot onlangs ook weer mocht doorgaan van de bestuursrechter, kunnen verkocht worden als wildpakket. Naar verluidt waren die in 2018 erg populair en opvallend is dat ook nu weer her en der wildarrangementen worden aangeboden. De heckrunderen mogen echter niet opgegeten worden, want die staan niet te boek als vleesvee. Om die reden hebben ze ook geen oormerken.
.

RvS: Afschot edelherten OVP mag wél

1.100 koniks, heckrunderen en edelherten

In het gebied mogen conform de nu geldende afspraak 500 edelherten en 600 konikpaarden en heckrunderen leven. Volgens Staatsbosbeheer heeft het afschot te lang stilgelegen door diverse rechtszaken, waardoor er onder meer bij de runderen familie-uitbreiding heeft plaatsgevonden. Er werden al eerder konikpaarden verplaatst naar Texel, Spanje en Wit-Rusland. In Spanje ging dat niet naar wens en liepen de dieren een parasiet op.
.

Eerste konikpaarden OVP eindelijk naar Wit-Rusland

Boerderij OVP

Een quotum handhaven en daarbij aan de top gaan zitten houdt in dat er ieder jaar een surplus ontstaat, waardoor er bij het huidige beleid jaarlijks dieren afgeschoten gaan worden. Of ‘geoogst’, vanuit welk perspectief je het bekijkt. Heckrunderen voorzie je desnoods van een oormerk en dan zijn de Oostvaardersplassen een soort boerderij geworden. Met hert, paard en wellicht rundvlees op het bord van de consument. Het hek eromheen houdt de dieren wel binnen, want de groene corridors naar andere natuurgebieden bleven uit, waardoor de Oostvaardersplassen uitgroeiden tot een gedrocht.
.

Caring Vets: herstel natuurverbindingen Oostvaardersplassen

Geboortebeperking

Al jaren wordt door dierenvrienden gepleit voor geboortebeperking in plaats van afschot, want jacht op de grote grazers is onnodig en veroorzaakt ongewenste verstoring in de Oostvaardersplassen, een beschermd Natura 2000-gebied. De grote grazers zijn er om het gebied niet dicht te laten groeien en middels geboortebeperking kan hun aantal prima ‘beheerd’ worden. Dat zou echter te duur zijn en lastig. En waarschijnlijk mag het vlees dan niet meer gegeten worden.

Bronnen:

Aangifte tegen Staatsbosbeheer wegens onthouden zorg paarden OVP

.
©AnimalsToday.nl BVR