Botswana heeft de jacht op de olifanten weer geopend. Na wekenlange hoorzittingen met jagers en onderzoekers heeft de regeringscommissie van het land dit besloten.

olifanten
Olifanten vogelvrij verklaard in Botswana | Foto: Pixabay

Botswana heeft de grootste olifantenpopulatie ter wereld. Een derde van de gehele Afrikaanse olifantenpopulatie leeft in dit land ter grootte van Frankrijk.

In een verklaring laat de Botswaanse regering weten dat het vrijgeven van de jacht op een “ordelijke en ethische manier” geschiedt en in lijn is met de wet en regels. De vorige president, Ian Khama, vaardigde in 2014 een jachtverbod uit, vanwege de lage wildstand. Volgens natuurbeschermers leven er nu zeker 130.000 olifanten, maar tellingen van de overheid schatten het aantal op bijna 230.000. Een groot succes zou je denken, gezien de zorgwekkende daling van de olifantenpopulatie in Afrika. Helaas komt er nu dus een einde aan de bescherming van olifanten in Botswana.

Mens-olifantconflicten

Mens-olifantconflicten nemen toe. De dieren doen zich regelmatig tegoed aan de oogst van kleine boeren, daarom klagen gemeenschappen over de overlast die de wilde dieren veroorzaken.

Antoinette van de Water, wetenschapper en oprichter van Bring the Elephant Home, woont in een game reserve in Zuid-Afrika. Ze heeft veel ervaring met het oplossen van mens-olifantconflicten, soms lopen de enorme dieren zelfs haar eigen tuin in. Antoinette kan zich goed voorstellen dat het vernielen van de oogst veel emoties teweegbrengt. Er zijn echter diervriendelijke en duurzame manieren om conflicten te voorkomen. Zo heeft ze bijenkorfhekken opgesteld bij plantages in Thailand en Zuid-Afrika, wat een dubbel positief effect heeft. Olifanten zijn bang van bijen en mensen kunnen de honing oogsten en verkopen. Dit zorgt voor een meer tolerante houding tegenover wilde dieren. Ook heeft ze boeren in Thailand ervan weten te overtuigen om geen producten te kweken waar olifanten dol op zijn, zoals ananas, pal naast een wildreservaat.

honing
Hoe een pot honing wilde olifanten kan redden  | Foto: Ana Grillo

Eerder deze maand bleek al dat het er niet goed uitzag voor de tot nu toe beschermde dieren in Botswana. De president gaf ze als cadeautje aan drie Afrikaanse leiders.

President Mokgweetsi Masisi overhandigde krukken van afgehakte olifantenpoten als geschenken aan zijn tegenhangers uit Namibië, Zambia en Zimbabwe, tijdens een bijeenkomst over de toekomst van de olifant. De landen eisen, samen met Zuid-Afrika, dat het verbod op de verkoop van ivoor wordt opgeheven en bepleiten de jacht op olifanten.

Bron:

Nu.nl

©AnimalsToday.nl