Voor het iconische dier van Australië, de koala, ligt uitsterving op de loer. Op dit moment leven er op het reusachtige continent nog 80.000 koala’s in het wild, maar als er niet heel gauw maatregelen worden genomen, is deze populatie straks niet meer te redden.

koala's
Dringende maatregelen nodig om koala’s te beschermen | Foto: Pixabay

De Australian Koala Foundation (AKF) heeft de noodklok geluid. De stichting heeft een conceptwet ter bescherming van de koala opgesteld – de Koala Protection Act – waarin onder andere de nadruk ligt op de bescherming van de bomen waarin koala’s leven. De huidige regels richten zich namelijk op de bescherming van de dieren zelf, maar als de habitat van de koala zonder pardon verwoest mag worden ten bate van bijvoorbeeld bouwprojecten, dan verliest de koala zijn voedselvoorziening en veiligheid. Zonder bomen geen koala’s, stelt het AKF.

Aandringen

De directeur van het AKF, Deborah Tabart, heeft brieven gestuurd naar de nieuwe Australische premier Morrison en oppositieleider Bill Shorten, maar heeft van hen nog geen antwoord ontvangen. In deze brieven roept het AKF Morrison op om de Koala Protection Act in werking te stellen.

“In de afgelopen 31 jaar heb ik samengewerkt met 13 ministers, maar hulp voor de koala’s bleef uit. Het wordt tijd dat ze de Koala Protection Act invoeren en de situatie van onze koala’s veranderen.”

Koala's
Foto: MoiVous via Compfight cc

Focus op bossen

Het AKF monitort al sinds 2010 de natuurgebieden in de 128 federale electoraten die binnen het leefgebied van de koala vallen. In maar liefst 41 electoraten zijn de koala’s al uitgestorven. Tabart verklaart:

“Beide coalitiepartijen beweren dat ze het milieu willen beschermen. De bescherming van de koalabossen zou een geweldig begin zijn. Deze bossen beslaan 20% van ons continent. Ons toeristische icoon staat op het punt voorgoed te vertrekken. Dierentuinen zijn niet de oplossing, maar de redding van hun leefomgeving.”

Overheid faalt

Volgens het AKF heeft de overheid in de afgelopen zes jaar geen enkel plan geschreven om de koala te beschermen, zelfs geen nationaal herstelplan dat wettelijk was opgelegd. De senaat heeft in een onderzoek naar de Australische crisis van uitstervende dieren aangetoond dat de zogenoemde Environment Protection and Biodiversity Conservation Act (de wet ter bescherming van het milieu en de biodiversiteit) ontoereikend is.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Anne Douqué