Sinds 2014 is het verboden om op olifanten te jagen in het Afrikaanse land Botswana. Het parlement overweegt echter dit verbod in te trekken, vanwege toenemende mens-olifantconflicten.

Botswana
Olifantenjacht mogelijk weer toegestaan in Botswana | Foto: Jose Carlos Babo/flickr

Botswana heeft de grootste olifantenpopulatie ter wereld. Een derde van de gehele Afrikaanse olifantenpopulatie leeft in dit land ter grootte van Frankrijk. De vorige president, Ian Khama, vaardigde in 2014 een jachtverbod uit, vanwege de lage wildstand. Volgens natuurbeschermers leven er nu zeker 130.000 olifanten, maar tellingen van de overheid schatten het aantal op bijna 230.000. Een groot succes zou je denken, gezien de zorgwekkende daling van de olifantenpopulatie in Afrika. Helaas komt aan de bescherming van olifanten in Botswana binnenkort waarschijnlijk een einde.

Conflicten
Mens-olifantconflicten nemen toe. De dieren doen zich regelmatig tegoed aan de oogst van kleine boeren, daarom klagen gemeenschappen over de overlast die de wilde dieren veroorzaken. Volgens parlementariër Konstantinos Markus is de maïsoogst in het noordelijke district Chobe, waar veel wilde dieren leven, met 72 procent afgenomen. Markus:

“Gemeenschappen zijn erg vijandelijk en negatief tegenover wilde dieren.”

Op 21 juni diende het parlement een motie in om het bestaande verbod te beoordelen en heroverwegen. Binnenkort volgen daarom openbare hoorzittingen. De nieuwe president, Mokgweetsi Masisi, heeft andere ideeën dan zijn voorganger en staat ervoor open weer plezierjacht op olifanten toe te staan.

Botswana
Plezierjacht dreigt voor olifanten in Botswana | Foto: Pixabay

Wreed en nutteloos
Mike Chase, van natuurbeschermingsorganisatie Elephants Without Borders, vertelde aan nieuwsdienst Reuters dat trofeejacht niet gaat helpen om de overlast te beperken:

“De jacht vindt voornamelijk plaats tijdens het droge seizoen, waarbij vooral grote bullen het doelwit zijn. Olifanten doen zich tijdens het regenseizoen tegoed aan gewassen en deze ‘boosdoeners’ zijn vooral jonge bullen of familiekuddes.”

Botswana
Foto: publiek domein

Duurzame oplossingen
Antoinette van de Water, wetenschapper en oprichter van Bring the Elephant Home, woont in een game reserve in Zuid-Afrika. Ze heeft veel ervaring met het oplossen van mens-olifantconflicten, soms lopen de enorme dieren zelfs haar eigen tuin in. Antoinette kan zich goed voorstellen dat het vernielen van de oogst veel emoties teweegbrengt. Er zijn echter diervriendelijke en duurzame manieren om conflicten te voorkomen. Zo heeft ze bijenkorfhekken opgesteld bij plantages in Thailand en Zuid-Afrika, wat een dubbel positief effect heeft. Olifanten zijn bang van bijen en mensen kunnen de honing oogsten en verkopen. Dit zorgt voor een meer tolerante houding tegenover wilde dieren. Ook heeft ze boeren in Thailand ervan weten te overtuigen om geen producten te kweken waar olifanten dol op zijn, zoals ananas, pal naast een wildreservaat:

“Doordat hun leefomgeving steeds beperkter wordt, hebben olifanten vaak gewoon geen andere keuze dan het leefgebied van mensen te betreden. We moeten ervoor zorgen dat beschermde gebieden aan elkaar verbonden worden, zodat olifanten de ruimte krijgen. Het afschieten van olifanten lijkt een makkelijke oplossing en levert snel geld op van jagers, maar ik vind dit ethisch niet te verantwoorden. Levende olifanten bieden ons veel meer voordelen. Toeristen betalen veel geld om olifanten te zien, en als sleutelsoort is de olifant onmisbaar voor talloze dier- en plantsoorten. Daarnaast kan het gewoon anders! Er zijn genoeg duurzame alternatieven waar mens en olifant beide hun voordeel mee doen.”

Petitie
Landen als Zuid-Afrika, Tanzania en Zambia verdienen geld aan de plezierjacht, terwijl in Kenia al tientallen jaren niet mag worden gejaagd. De kans is groot dat als het jachtverbod in Botswana wordt opgeheven, trofeejagers staan te trappelen om een van de magnifieke dieren van het leven te beroven. Teken alsjeblief onderstaande petitie om aan te geven dat deze ontwikkeling onacceptabel is:

Bronnen: De MorgenReuters ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde