Al eerder berichtte PiepVandaag.nl over de geboorte van ijsvogels die door stichting Natuurkanaal.nl met een webcam werd gevolgd.

IJsvogels
IJsvogel | Foto: Pierre Dalous (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Sindsdien hebben volgers van Natuurkanaal.nl bijgehouden wat er precies gebeurde in het nest en dat resulteerde in interessante onderzoeksresultaten. Er werden twee nesten van ieder 7 jongen geboren. Recent is de derde leg begonnen. Het ouderpaar voerden hun jongen precies 3.333 visjes.

De hoeveelheid voedsel dat de jongen krijgen verschilt per dag. De laatste dagen voor het uitvliegen krijgen ze minder voedsel.

Op 5 juni vloog de eerste ijsvogel het nest uit en van het tweede legsel vlogen de jongen op 28 en 29 juli uit.

Lambert Cox, medeoprichter van Natuurkanaal.nl laat weten dat het al die tijd een komen en gaan was van de oudervogels, die tijdens het eerste legsel bijna 2.000 visjes voerden.

“Gedurende de tweede ronde werd er wat rustiger aan gedaan en kregen de jonge ijsvogels in totaal bijna 1400 visjes te verstouwen. Ook is er een keer een voedselaanvoer geweest, waarbij de vis zo groot was dat een jonge ijsvogel er een uur mee heeft geworsteld voordat hij deze geheel op had. Het waren hachelijke momenten, waarop je dacht dat de vogel erin zou stikken.”

In Nederland zijn nog maar zo’n honderd plaatsen waar de ijsvogels broeden. Het aantal broedplaatsen is de afgelopen jaren enorm afgenomen. Ter vergelijking, in 2008 waren dat er nog zo’n duizend.

PiepVandaag.nl maakte samen met RTV Noord-Holland een item over een broedend paartje ijsvogels middenin Amsterdam.

De ijsvogel from PiepVandaag on Vimeo.

Bron: Sovon.nl ©PiepVandaag.nl