Al zeker sinds half juni staan er paarden in een vangkraal in de Oostvaardersplassen die bestemd zijn voor transport naar Wit-Rusland. Ze staan in quarantaine en zijn wettelijk gezien ‘gehouden dieren’ geworden. Gisteren, op de warmste dag ooit gemeten, heeft Karen Soeters van House of Animals ter plekke vastgesteld dat er ondanks de brandende zon nog steeds geen beschutting is voor de paarden. Daarom doet ze aangifte tegen Staatsbosbeheer.

Staatsbosbeheer
OVP 24 juli 2019 – Konikpaarden in de brandende zon, zonder enige beschutting | Foto: Animals Today

Voor gehouden dieren geldt een zorgplicht. Het onthouden van zorg is strafbaar gesteld in artikel 2.2.8 van de Wet dieren. Door de wijze van houden in de vangkraal zijn de dieren niet in staat om zichzelf te beschermen tegen slechte weersomstandigheden en gezondheidsrisico’s. Karen Soeters:

“Hoe is het mogelijk dat zelfs bij deze extreme weersomstandigheden Staatsbosbeheer nog steeds de nodige zorg aan deze paarden onthoudt. Ik maak mij ernstig zorgen over deze dieren.”

OVP 24 juli 2019 | Foto: Animals Today

Geen beschutting

De vangkraal is opgebouwd uit hekken waardoor de bewegingsvrijheid wordt beperkt. De hekken zijn geplaatst op een open vlakte waar geen mogelijkheid is om te schuilen. Tijdens de vorige hittegolf werd Staatsbosbeheer aangesproken door Provinciale Statenlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren dat er voor beschutting gezorgd moest worden. Dat heeft Staatsbosbeheer niet gedaan. Inmiddels werd gisteren de hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland en voor vandaag worden nieuwe hitterecords verwacht.

Staatsbosbeheer
Oostvaardersplassen 24 juli 2019 om 16 uur: 34,2 graden | Foto: Animals Today

In het Besluit houders van dieren in artikel 1.6 lid 3 staat dat een dier, indien het niet in een gebouw wordt gehouden, bescherming wordt geboden tegen slechte weersomstandigheden en gezondheidsrisico’s. Naast het overtreden van dit artikel maakt Staatsbosbeheer zich schuldig aan artikel 2.2.8 van de Wet dieren, namelijk het onthouden van de nodige zorg aan dieren die onder hun hoede zijn. Dit is zelfs een misdrijf. Leonie Vestering heeft in navolging van Karen Soeters aangekondigd ook aangifte te zullen doen:

“Dieren moeten ten alle tijden de keuzevrijheid kunnen hebben van beschutting. Ik heb hier op aangedrongen maar Staatsbosbeheer weigert. Nu heb ik een werkbezoek aangevraagd om zelf te kunnen zien hoe het met de dieren gaat maar Staatsbosbeheer staat dit niet toe en belemmert daarmee mijn werk als lid van de Provinciale Staten.”

Karen Soeters kijkt uit over de zinderende vlakte van de Oostvaardersplassen | Foto: Animals Today

©AnimalsToday.nl