Shirley is een Aziatische olifant die woont in The Elephant Sanctuary in Hohenwald, Tennessee (VS). Na een leven vol ellende als circusolifant werd ze gered en kwam ze terecht in het opvangcentrum in Tennessee, waar ook olifant Nosey definitief met pensioen mocht. Shirley werd vorige week 70 jaar, en dat is uitzonderlijk voor Aziatische olifanten.

Shirley
Van harte gefeliciteerd! | Foto: screenshot video elephantsanctuarytn/YouTube

Gemiddeld worden Aziatische olifanten in gevangenschap 42 en Afrikaanse olifanten 47 jaar. Dat Shirley de 70 jaar heeft gehaald is dus een unicum, en helemaal gezien haar vreselijke leven in de entertainmentindustrie.

Shirley werd in 1948 op Sumatra geboren en op 5-jarige leeftijd uit het wild gevangengenomen en verkocht aan een reizend circus, waar ze meer dan 20 jaar lang het publiek moest vermaken. Gedurende die twee decennia heeft Shirley de immense fysieke en emotionele impact doorstaan van veel olifanten in gevangenschap, die worden misbruikt voor entertainment en financieel gewin.

Overleven
Rond 1958 overleefde Shirley een poging tot gevangenneming door de troepen van Fidel Castro op Cuba. Ze ook was betrokken bij een verkeersongeluk dat twee andere olifanten doodde. In 1963 ontstond er brand op een circusschip dat daardoor half zonk. Hoewel ze het overleefde had Shirley brandwonden op haar rug, zij en voeten. Ook raakte ze een deel van haar rechteroor kwijt.

Shirley
Gelukkig geldt in steeds meer landen een verbod op wilde dieren in het circus | Foto: Alex Krasavtsev/flickr

Tijdens een ruzie met een andere olifant in 1974 liep Shirley een gebroken been op, dat uiteindelijk haar circusleven beëindigde. In 1977 werd de Louisiana Purchase Zoo and Gardens hhaar nieuwe thuis, waar ze 22 lange jaren de enige olifant was.

Gezelschap
Terwijl Shirley ouder werd, besloot het personeel van de dierentuin gelukkig toch nog dat ze meer ruimte en het gezelschap van andere olifanten nodig had. Haar belangrijkste verzorger, Salomon James, vergezelde de olifant op haar reis van Louisiana naar The Elephant Sanctuary in Tennessee. Toen ze daar arriveerden was het een emotioneel moment, maar niet omdat ze uit elkaar gingen. Shirley zag een andere Aziatische olifant, Jenny genaamd. Salomon James vertelt:

“De twee olifanten bogen zo ongeveer de tralies van hun stallen omver om dichter bij elkaar te kunnen zijn.”

Later werd ontdekt dat de twee olifanten 24 jaar eerder samen in hetzelfde reizende circus hadden opgetreden:

https://www.youtube.com/watch?v=lF8em4uPdCg

Genieten
Gedurende de volgende zeven jaar, tot het overlijden van Jenny, waren de twee onafscheidelijk, in een relatie die leek op die van een moeder en een dochter. Shirley genoot ervan om tijd door te brengen met Jenny, wat aantoont dat olifanten inderdaad het gezelschap van soortgenoten nodig hebben, en dat ze een geheugen hebben als… juist, een olifant.

In 2014 werd gevierd dat ze 15 jaar in Tennessee woonde, in de relatieve vrijheid van de uitgestrekte opvang:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode


Hiep hiep hoera!

Om haar 70e verjaardag te vieren maakten haar huidige verzorgers een grote ‘nummer 70-taart’ van eetbare materialen als bamboe, verse bloemen en andere lekkernijen voor olifanten:

Ook namens ons van harte gefeliciteerd Shirley, en hopelijk nog veel mooie jaren erbij!

Bron: Tennessian ©AnimalsToday.nl Bart van Riel