Veel mensen publiceren hun vakantiefoto’s online, zodat vrienden en familieleden met ze mee kunnen genieten. Maar ook wetenschappers hebben er iets aan. Door het bekijken van duikfoto’s die online zijn gepubliceerd kunnen wetenschappers de lovatie van walvishaaien beter in kaart brengen. Dat heeft onderzoeker Tim Davies van het Imperial College’s Department of Life Sciences in het Amerikaanse maandblad Wired gezegd. 

Walvishaaien
Walvishaai | Foto: Wikimedia Commons | Miriam Perez

Het instituut heeft de afgelopen tijd bekeken hoe betrouwbaar de foto’s van vakantiegangers op fotosites zijn, en of ze kunnen helpen bij het onderzoek naar walvishaaien. In 85 procent van de gevallen konden de wetenschappers individuele walvishaaien aan de hand van de foto’s identificeren.

Davies:

“Ons onderzoek steunt de gedachte dat duikfoto’s kunnen bijdragen aan onderzoek. We hopen dat wetenschappers over de hele wereld nu meer vertrouwen krijgen in deze manier van informatie verzamelen. Bij de Malediven wordt bijvoorbeeld veel gedoken door toeristen. Hun openbare online foto’s zijn heel waardevol en zouden veel vaker als bron gebruikt moeten worden.”

De wetenschappers bekeken duikfoto’s onder andere op Flickr. Het is mogelijk walvishaaien te herkennen aan de vlekken achter hun kieuwen, die te vergelijken zijn met vingerafdrukken bij de mens.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl