Op 5 juni jongstleden trof de dierenpolitie aan de Uitweg in Rotterdam 140 kadavers aan in een winkelpand waar vanuit voorheen dierenwinkel Fauna World opereerde [foto’s]. Onder de dode dieren werden verscheidene exotische soorten aangetroffen, zoals dingo’s (Australische wilde honden) bijvoorbeeld. De dieren waren zwaar verwaarloosd en zijn uiteindelijk door verhongering aan hun einde gekomen. De dingo’s hadden elkaar zelfs aangevreten. Buurtbewoners wisten te melden dat de dierenwinkel al geruime tijd gesloten was en de eigenaar onvindbaar.

Dierenwinkel Uitweg vol met dode dieren. LET OP: Sommige beelden kunnen als schokkend worden ervaren

Een week nadien werd de dertigjarige eigenaar van de winkel, Chavello P. dan eindelijk gearresteerd. Hem is verwaarlozing van dieren en valsheid in geschrifte ten laste gelegd en ook zijn er berichtgevingen over bedreigingen aan het adres van onder meer een journalist. De verwaarlozing van de dieren wordt overigens door P. in alle toonaarden ontkend:

“Alleen de vijf dingo’s zijn de afgelopen dagen gestorven. De overige dieren waren al veel langer overleden. Die lagen opgeborgen in de vriezers, de politie moet ze eruit hebben gehaald. Ik gebruik de winkel al ruim een jaar niet meer, tegenwoordig zit ik in de groothandel.” [Bron]

De Partij voor de Dieren stelde naar aanleiding van het gebeurde kamervragen.

Slechts enkele dagen later werd P. onbegrijpelijk alweer vrijgelaten door de rechtbank, waartegen het Openbaar Ministerie in beroep is gegaan.

Vliegenplaag

In de tussentijd hebben omwonenden van het pand waar de ‘horrordierenwinkel’ gevestigd is te kampen gehad met enorme vliegenplaag. Omwonenden spreken schande van de onhygiënische situatie en zijn de overlast van de praktijken van P. meer dan zat. Volgens de politie is het pand aan de Uitweg reeds vrijgegeven aan de eigenaar en is de schoonmaak zijn verantwoordelijkheid. P. daarentegen heeft verklaard geen oplossing te hebben:

“Ik heb geen sleutel van de winkel. En die krijg ik ook niet zo lang het justitieel onderzoek loopt. Ik sta machteloos.”

Overigens is zijn verklaring dat de kadavers nog binnen hebben moeten liggen en dat daarom de vliegenplaag is uitgebroken. Marieke van der Molen van het Functioneel Parket verwijst die verklaring naar het land der fabelen: “Die kadavers zijn weg.” [Bron]

Inmiddels is Roteb er aan te pas gekomen om het ongedierte te bestrijden:

“Buurtbewoners klaagden over geluidsoverlast door het grote aantal vliegen in de winkel. In opdracht van de politie hebben we het meeste ongedierte bestreden.”

Om het pand helemaal vrij van vliegen te krijgen, is toestemming nodig van de eigenaar, maar die geeft voor het gemak geen thuis. [Bron]

Meer informatie

Zo langzamerhand komt er steeds meer informatie over het reilen en zeilen van de heer P. en zijn ‘handeltjes’ naar buiten. Naast de tenlastelegging van verwaarlozing, valsheid in geschrifte en vermeende bedreigingen is hij ook verdachte van een diefstal van dertig koudbloedige dieren van een reptielenbeurs, die later doodgevroren werden aangetroffen in zijn auto. Hetgeen bevestigd is door het Openbaar Ministerie.

Ook de reputatie van zijn vorige onderneming, dierenwinkel Idalgo, is geen beste.

P. trekt zich echter nergens iets van aan en zet zijn dierenhandel gewoon voort via Facebook, nota bene.

P. kwam immers een aantal dagen na zijn arrestatie alweer op vrije voeten:

“Dat zegt genoeg”, volgens hem en ondanks vele bedreigingen aan zijn adres gaat hij door met zijn business: “Niemand stopt mij.” [Bron]

Dat blijkt… Op zijn publieke Facebook-pagina verkoopt hij bijvoorbeeld luiaards voor €2500,-.

Luiaards - dierenhandelaar

En net zo makkelijk Civetkatten.

Civetkatten - dierenhandelaar

In het AD/Rotterdams Dagblad zegt hij over de verkoop van de luiaards:

“Ik heb er deze week al vier verkocht. Die haal ik uit de jungle. Waar anders? Het verkoopt gewoon goed.”

Verder verklaart hij:

“Wat ik doe is legaal. Ik heb hier niet eens een vergunning voor nodig. Morgen komt er ook weer een zending, uit Indonesië: katachtigen, miereneters, alles.” [Bron]

Hoe kan dit?

Directeur Rinus Hitzert van de Dierenbescherming Rijnmond zegt dat de wet domweg tekort schiet en roept burgemeester Aboutaleb op, op te treden, middels een open brief.

Geachte burgemeester Aboutaleb,

Jaren geleden werd de Dierenbescherming al geconfronteerd met misstanden in de Rotterdamse dierenwinkel Faunaworld. Ofschoon de Dierenbescherming soms heel erg graag zou willen, dat iemand geen dieren meer mag houden, kan men zich soms erg makkelijk verschuilen achter de wet. Dierenmishandeling kan in principe eenvoudig worden “afgekocht” door een bestuurlijke boete te betalen. Daarna kan men weer vrolijk verder. De straf is immers afgekocht. De eigenaar van dierenwinkel Faunaworld, de heer Chavello P., kon op deze wijze ongestoord verder met het verhandelen van dieren zonder ze de juiste zorg te verlenen. Uiteindelijk is meneer Chavello P. gearresteerd. Reden: de buren klaagden over stankoverlast veroorzaakt door de lijkjes van dieren die waren gestorven als gevolg van verregaande zorgonthouding. Onder de dieren vond de dierenpolitie vele exoten en andere bijzondere dieren.

De put werd gedempt nadat het kalf verdronken was, leek het. Ten koste van heel veel dierenleed. Natuurlijk was de Dierenbescherming geschokt van deze vondst, maar wel opgelucht dat meneer Chavello P. eindelijk kon worden gestopt. Het gruwelijk mishandelen van dieren met de dood als gevolg werd aan het licht gebracht. Tot onze totale verbijstering moeten we echter constateren dat meneer Chavello P. op Facebook (met het alias Dan Dan) op een nog grotere schaal is verder gegaan met zijn wanpraktijken. Hij biedt talloze diersoorten aan en verkoopt ze in binnen- en buitenland. Volgens ons overtreedt meneer Chavello P. opnieuw allerlei wetten die er in Nederland zijn om dieren te beschermen.

De Dierenbescherming kan niet veel meer doen dan heel hard schreeuwen om hulp. En dat doen wij nu dus ook! Burgemeester, help ons en help de dieren om deze man te stoppen door te gaan met het verhandelen en houden van dieren , ongeacht of deze beschermd zijn of niet. Wij vragen u te zorgen voor een levenslang houdverbod! Dieren kunnen niets zeggen, enkel in stilte lijden. Daarom spreken wij voor ze. Uit alle reacties die de Dierenbescherming ontvangt, blijkt dat de samenleving diep geschokt is door de praktijken van meneer Chavello P. Wethouder Joost Eerdmans heeft de Dierenbescherming al laten weten dat hij ons in deze kwestie op alle punten zal steunen. Als burgemeester kun u hierop ingrijpen. Doet u dat alstublieft. In het belang van alle dieren die in de klauwen van dit beest komen.

Positieflijst

Vorige week is de Positieflijst voor zoogdieren gepubliceerd, waarmee het houden en verhandelen van onder andere dingo’s wasberen, bergkangaroes en andere exotische zoogdieren per 2014 wordt verwezen naar de ‘Zwarte lijst’, ofwel verboden te houden en te verhandelen [Zwarte lijst, verboden te houden].

Voor nu geldt een overgangsregeling voor particulieren die een zoogdier hebben die niet meer gehouden mag worden. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) zal in samenwerking met onder meer de KLPD en de NVWA zorgen voor handhaving van de lijst. Maar hoe zit het met het verhandelen van dergelijke soorten? Geldt daar geen overgangsregeling voor en in het bijzonder bij ernstig, onnodig dierenleed, zoals Chavello P. veroorzaakt?

Hoe kan het dat deze man niet gestopt kan worden en men genoodzaakt is toe te kijken hoe dieren wederom de dupe worden? Onacceptabel!

Een telefoontje van de redactie naar het NVWA levert eigenlijk alleen maar meer vragen op. Een overgangsregeling voor handelaren in de zin van de Positieflijst is er niet. De weg die de Dierenbescherming Rijnmond heeft getracht te bewandelen heeft niets opgeleverd, zie bovenstaande open brief en het NVWA zegt veel maar eigenlijk niets en refereert vaag aan het CITES-verdrag (CITES=Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Endangered inderdaad! Het wordt tijd voor een eigen onderzoek.

Facebook

Wat blijkt… Zo goed als alle dieren die Chavello P. te koop aanbiedt via zijn Facebook-pagina zijn te vinden op de IUCN Red List, hoewel een aantal diersoorten aangemerkt staan in de categorie Least Concern (veilig) verhandelt P. ook bedreigde en beschermde diersoorten. Plus een aantal van die soorten staan ook op de zwarte lijst van staatssecretaris Dijksma, zoals dingo’s, vossen en servals.

Een overzicht van de meest kwalijke:

Civetkatten - dierenhandelaar

De Afrikaanse civetkat is opgenomen in de IUCN Red List, categorie Least Concern en in Appendix III van de CITES-overeenkomst wat inhoudt:

Appendix III is a list of species included at the request of a Party that already regulates trade in the species and that needs the cooperation of other countries to prevent unsustainable or illegal exploitation (see Article II, paragraph 3, of the Convention). International trade in specimens of species listed in this Appendix is allowed only on presentation of the appropriate permits or certificates. (See Article V of the Convention). [Bron]

Palmvleerhond - dierenhandelaar

De palmvleerhond is opgenomen in de IUCN Red List, categorie Near Threatened en te koop bij P. voor €30,- per stuk.

Steppe slurfhondje - dierenhandelaar

Het steppe slurfhondje is opgenomen in de IUCN Red List, categorie Vulnerable.

Griekse landschildpadden - dierenhandelaar

De Griekse landschildpad is opgenomen in de IUCN Red List, categorie Near Threatened.

Geochelone nigra - dierenhandelaar

De Galápagos schildpad is opgenomen in de IUCN Red List, categorie Vulnerable en in Appendix I van de CITES-overeenkomst wat inhoudt:

Appendix I lists species that are the most endangered among CITES-listed animals and plants (see Article II, paragraph 1 of the Convention). They are threatened with extinction and CITES prohibits international trade in specimens of these species except when the purpose of the import is not commercial (see Article III), for instance for scientific research. In these exceptional cases, trade may take place provided it is authorized by the granting of both an import permit and an export permit (or re-export certificate). Article VII of the Convention provides for a number of exemptions to this general prohibition. [Bron]

Stralenschildpad - dierenhandelaar

De stralenschildpad is opgenomen in de IUCN Red List, categorie Critically Endangered en om Appendix I van de CITES-overeenkomst wat inhoudt:

Appendix I lists species that are the most endangered among CITES-listed animals and plants (see Article II, paragraph 1 of the Convention). They are threatened with extinction and CITES prohibits international trade in specimens of these species except when the purpose of the import is not commercial (see Article III), for instance for scientific research. In these exceptional cases, trade may take place provided it is authorized by the granting of both an import permit and an export permit (or re-export certificate). Article VII of the Convention provides for a number of exemptions to this general prohibition. [Bron]

Pancake tortoise - dierenhandelaar

De pancake tortoise os opgenomen in de IUCN Red List, categorie Vulnerable.

  • Golden tiger, een tijger met een zeer zeldzame kleurvariatie, die alleen voorkomt bij tijgers in gevangenschap.

Golden tiger - dierenhandelaar

Over de kwetsbaarheid van tijgers hoeven we niet uit te wijden en ook dit dier valt onder Appendix I van de CITES-overeenkomst wat inhoudt:

Appendix I lists species that are the most endangered among CITES-listed animals and plants (see Article II, paragraph 1 of the Convention). They are threatened with extinction and CITES prohibits international trade in specimens of these species except when the purpose of the import is not commercial (see Article III), for instance for scientific research. In these exceptional cases, trade may take place provided it is authorized by the granting of both an import permit and an export permit (or re-export certificate). Article VII of the Convention provides for a number of exemptions to this general prohibition [Bron].

Vervoer

Wat verdere inspectie van de Facebook-pagina laat zien dat het vervoer van de dieren ook nogal te wensen over laat.

Hieronder krokodillen bestemd voor de Verenigde Staten.

Vervoer - dierenhandelaar

Krokodil - dierenhandelaar

En schildpadden.

Schildpadden - dierenhandelaar

Vandaag verscheen wederom een bericht in het AD met in de hoofdrol Chavello P.. Daarin zegt hij dat hij nooit meer dieren aan Nederlanders verkoopt:

“Ze hebben me onderuit gehaald.”

Andere partijen zoals luchtvaartmaatschappij Swissair zijn volgens hem verantwoordelijk voor de dode dieren in zijn winkel. Het komt er op neer dat hij nergens iets aan kan doen.

De Rotterdamse Wethouder van Huffelen reageerde gisteren kort en verwerpt de handelwijze van de ondernemer, die verdacht wordt van dierenkwelling en doorgaat met de internationale handel in dieren uit de jungle:

“Wij vinden het verschrikkelijk dat iemand zo met dieren omgaat. Dat keuren we af. Samen met de burgemeester bekijk ik hoe we dit kunnen voorkomen.” [Bron]

Dat is een goede zaak, maar er ligt natuurlijk ook een enorme verantwoordelijkheid bij het NVWA en de staatssecretaris, want bovenstaande liegt er niet om.

Of er op dit moment een onderzoek loopt naar Chavello P. en zijn vermeende dierenhandel via Facebook wil NVWA niet bevestigen noch ontkennen.

Naschrift:

Inmiddels is er via Care2 een petitie gestart om Facebook te bewegen de publieke pagina van Chavello P. te verwijderen. Tevens bestaat er de mogelijkheid de pagina te rapporteren aan Facebook, lees hier meer daarover.

©PiepVandaag.nl