De Afrikaans olifant Nosey uit Alabama (VS) mag eindelijk met pensioen, na jaren van misbruik voor entertainmentdoeleinden. Sinds 1997 was zij geketend, werd ze geslagen en kreeg nauwelijks medische zorg. Tijdens haar gevangenschap werd ze gebruikt voor shows en olifantenritjes.

Nosey
Nosey werd misbruikt voor shows en olifantenritjes | Foto: PETA US

Volgens experts is de gezondheidstoestand van de inmiddels bejaarde olifant slecht. Ze lijdt aan artritis en lamlendigheid, veroorzaakt door de jarenlange gevangenschap. Ze had tijdens de shows geen beschutting en stond in haar eigen ontlasting. In al die jaren is Nosey nooit meer in contact geweest met een soortgenoot.

De ‘eigenaar’, Hugo Liebel, is maar liefst 200 keer berispt door het U.S. Department of Agriculture (USDA) wegens schending van de dierenwelzijnswetgeving. Jarenlang streden dierenvrienden voor de bevrijding van olifant Nosey, en deze strijd heeft eindelijk zijn vruchten afgeworpen.

Overgang
Nosey wordt overgebracht naar the Elephant Sanctuary in Tennessee, waar ze eindelijk de kans krijgt om bij te komen van haar leven als entertainment-olifant. Ook krijgt ze na al die jaren de kans om weer andere olifanten te zien. Het is te hopen dat ze op haar leeftijd de overgang naar een vrij leven snel kan maken.

Nosey
Hugo Liebel en Nosey | Foto: PETA US

De kans dat ze in Tennessee kan blijven is groot, al is het pas definitief na een rechtszaak in Alabama. Nadat grote aantallen burgers hun zorgen hadden geuit over de omstandigheden waaronder Nosey werd getransporteerd en over het voedsel wat ze kreeg, besloot animal control officer (vergelijkbaar met de dierenpolitie) Kimberly Carpenter dat de trailer waarmee de olifant werd vervoerd absoluut niet aan de eisen voldeed. Dit leverde een aanklacht op en het is aan de rechter om uitspraak te doen. Voorafgaand besloot het Lawrence County District Court in Alabama tot de inbeslagname.

Het is te hopen dat Liebel niet wegkomt met de belofte om verbeteringen aan te brengen, maar dat Nosey nooit meer iets met hem te maken krijgt.

Bronnen: PETA, One Green Planet ©AnimalsToday.nl Bart van Riel