De Nederlandse Peter Janssen (32) van de Vegan Strike Group en de Belgische Kirsten de Kimpe (23) en Clay (22) zijn vandaag na 20 dagen in een Japanse gevangenis vrijgelaten, na een betaling van een gezamenlijke boete van 11.338 euro.

vrijgelaten
Foto: Vegan Strike Group/Facebook

Zij werden gearresteerd nadat twee van hen op 22 oktober 2017 een protestactie uitvoerden in het dolfinarium Park Adventure World in Shirahama, vanwege de wreedheden die Japan tegen dolfijnen begaat. Peter en Kirsten zijn tijdens een dolfijnenshow in het water gesprongen en hebben al watertrappelend spandoeken omhooggehouden tegen de vrijheidsberoving van, en moord op dolfijnen (Taiji). Bekijk de beelden van hun actie hieronder:

Taiji
In Japan mogen vissers jaarlijks van september tot maart dolfijnen samendrijven in netten, om ze door te verkopen aan dolfinaria of om ze te slachten. In en rond de Japanse baai Taiji worden in die periode duizenden dolfijnen massaal door vissers bijeengedreven. Als de dolfijnen opgesloten zitten in de baai zoekt een aantal dolfijnentrainers tussen deze dieren díe dolfijnen uit waarvan zij denken dat die goed te trainen zijn en dienst kunnen doen als attractie in dolfinaria wereldwijd.

Een goedgetrainde dolfijn kan tot 115.000 euro opbrengen. Deze ‘uitverkorenen’ worden gevangen, gescheiden van familie en getransporteerd naar verschillende dolfinaria om daar de rest van hun leven door te brengen in kleine bassins, om trucjes te doen om aan eten te komen, puur ter vermaak.

Rood
De jongere dieren, ongeschikt om getraind te worden en te licht voor de slacht om onderdeel uit te maken van het vleesquotum, worden terug naar zee gejaagd, waar een groot gedeelte het zonder ouders niet zal overleven. De rest van de dieren wordt op gruwelijke wijze afgeslacht. Het vlees van deze dieren wordt als voedsel voor mens en dier gebruikt. De baai in Taiji, ook wel de baai des doods genoemd, kleurt dan rood van het bloed.

Taiji
Afgemaakt in de Cove, Taiji | Foto: VanessaNYC07/Wikipedia

Over deze bloederige praktijken in de baai van Taiji is in 2009 de documentaire The Cove gemaakt. De documentaire zorgde voor wereldwijde verontwaardiging en tegenstand, maar toch gaan de wreedheden tegen de dolfijnen nog gewoon door.

Persbericht Comité Dierennoodhulp