Afgelopen week werd in de Amsterdamse gemeenteraad een motie aangenomen van de Partij voor de Dieren, waardoor bladeren voortaan niet meer worden opgeruimd door de groendienst. Daarnaast zal voortaan, voordat er gemaaid wordt, het gras eerst worden nagekeken op zwerfafval.

bladeren
Bladeren blijven voortaan liggen op Amsterdamse openbare grasvelden | Foto: SilentJay76/flickr

Johnas van Lammeren, fractievoorzitter PvdD Amsterdam:

“Hiermee voorkomen we dat afval versnipperd wordt en in het groen blijft liggen. Beide ideeën zijn afgelopen donderdag in de gemeenteraad aangenomen. Ik ben verheugd dat ik genoeg steun voor deze plannen heb gekregen, want al lijken het kleine stappen, voor de ecologie is dit enorme winst in Amsterdam.”

In de herfst wordt afgevallen blad in de tuin vaak direct opgeruimd. Dit staat zo rommelig, vindt men. Niets is echter beter voor veel dieren dan het blad juist te laten liggen. Bladeren dienen niet alleen als voedselbron voor de bodem, maar ook vogels varen hier wel bij. Veel insecten verstoppen zich, of overwinteren in hopen blad, een mooie voedselbron voor vogels dus. Roodborstjes, winterkoningen en andere vogelsoorten eten deze insecten om de winter door te komen.

Maar ook egels hebben er baat bij! Onderzoek toont aan dat de populatie egels in de Randstad drastisch aan het dalen is. De afgelopen 20 jaar is de populatie elke 10 jaar voor de helft gekrompen. Bladeren zijn een goede slaap- en nestelplek voor deze dieren. Lees meer over hoe je egels kunt helpen in het artikel ‘Egels in de tuin: tips‘.

Bron:

©AnimalsToday.nl