Deze column schrijf ik uit naam van wandelaars, mountainbikers, fietsers, natuurgenieters, boswachters, ruiters, mensen met hulphonden en mensen met wel opgevoede, al dan niet HR, honden!

Foto: Pixabay

We zijn het zat, echt helemaal beu! Dat iemand zijn hond niet op wil voeden of dat doet volgens de laissez-faire methode, maar dat is hetzelfde als niet opvoeden, prima! We leven in een vrij land, dus geniet van je vrijheid, maar val ons er niet mee lastig!

En erger nog, hou eens op met de schuld te geven aan bepaalde type honden en mensen die hun hond wel gewoon opvoeden. Er lopen genoeg mensen met een hond die niet sociaal is, getraumatiseerd is, bang of onzeker is en die prima zijn opgevoed. Ze luisteren naar hun baasje, want die is de rots in de branding, zij is de veilige haven, daar kunnen ze op vertrouwen. Waar ze niet op kunnen vertrouwen zijn jullie met je onopgevoede losgeslagen projectielen die alles maar mogen doen en laten wat ze willen, want als het misgaat is het toch lekker de schuld van de Hoog Risico honden.. Voor de volledigheid, ik doel hiermee niet op de verschillen in trainingsvisies in hondenwereld. Een opgevoede hond is een opgevoede hond of het nu komt door methode A of methode B is even niet relevant. Het gaat over die groep die niet opvoedt en die het dier, tot aan een mishandeling grenzende manier, verwennen!

Afwijken van de norm in gedrag
Als mijn hond, paard of kind van mijn part, in zijn/haar gedrag voor problemen en/of onveiligheid kan zorgen is het aan mij (ouders, verzorgers etc.) om ervoor te zorgen dat anderen geen last of onveiligheid van mijn paard, hond of kind ervaren.

Dat de hond van iemand niet met andere honden kan is dus geen enkel probleem, je kunt er zelfs gewoon lekker mee door het bos of over het strand lopen. Je hoeft namelijk maar één ding te doen, je hond goed opvoeden zodat als er andere honden aan komen jij, jouw hond gewoon bij je kunt roepen. Maar ja als de volledig ge-laissez-fairde verwende stuiterbal dan gewoon lekker doordramt en bovenop jouw hond duikt, ja dan heb je nog steeds een probleem! Niet dat jij er iets aan kan doen, want je bent afhankelijk van de ander, maar die heeft nooit geleerd wat verantwoordelijkheid nemen is, die laat alles maar gewoon zo gebeuren als het gebeurt.

Zouden deze mensen enig idee hebben hoeveel ruiters er jaarlijks in het ziekenhuis belanden door de ge-laissez-fairde hondjes, of soms alleen al doodsangsten uitstaan als er weer eens een hond in de staart/enkels van hun paard hangt of er blaffend omheen rent. En o ja, als een ruiter zijn paard naar jouw verwende hond draait doet hij/zij dat niet omdat het zo leuk is om even contact te maken! Een paard is een vluchtdier en de ruiter probeert op die manier een ongecontroleerde vluchtreactie van het paard te voorkomen door het dier richting het gevaar te zetten. Is niet prettig voor het paard maar dat is simpelweg uit alle macht proberen om ongelukken te voorkomen. Maar ja, zo heb jij het niet ervaren dus is het niet zo…

Dat wij als mens een mening kunnen en mogen hebben, wil niet zeggen dat we ineens natuurwetten mogen lopen verkrachten ten behoeve van onze eigen behoefte en overtuigingen.

Een lesje hondengedrag en natuurwetten!
Kijk, ik snap ook wel dat ik tegen een enorme dwangmatige en extreme vorm van cognitieve dissonantie in aan het schrijven ben, maar goed ik doe mijn best.

Ieder dier in een groep heeft behoefte aan voedsel, water, veiligheid; als deze bronnen gewaarborgd zijn kan de groep zich voortplanten. Op het moment dat er een nieuw dier het territorium binnen wil dringen is dat per direct een bedreiging voor de bronnen van voedsel, water en veiligheid en daarmee is de voortplanting van de groep in gevaar. Binnen een groep of kudde zijn er altijd individuen die moedig genoeg zijn om te waken voor veiligheid en het beschermen van de bronnen van water en voedsel. Hoe meer water, hoe meer voedsel, hoe meer veiligheid, hoe toleranter de groep zal zijn ten opzichte van de omgeving… Het zijn echt net mensen.

Een hond kan om allerlei redenen de persoonlijkheid hebben ontwikkeld om voorop te lopen voor de bescherming van deze bronnen. Vaak hoor je dat honden die uitvallen dat doen omdat het angstige dieren zijn. Soms is dat zo, maar net zo vaak of vaker doet een hond het omdat hij bang is de beschikking over zijn belangrijkste bronnen van voedsel, water, veiligheid kwijt te raken. Dat is echt een andere vorm van bang zijn. Ik ben als persoon niet zo bang aangelegd, maar ik kan wel bang zijn dat mijn dochters iets overkomt bijvoorbeeld. En als iemand mijn vrouw, dochters of mijn dieren bedreigt, dan zal deze angst dat hun iets overkomt zich vertalen in beschermen. En dat loopt dan weer niet zo goed af voor diegene die voor die dreiging zorgde want in de, helaas nodige confrontatie, ben ik niet angstig! Ja… we zijn echt net dieren.

In de groep
In de groep zullen de kaarten op tafel gelegd moeten worden met betrekking tot de onderlinge verhoudingen. Zodra deze verhoudingen duidelijk zijn, heerst er rust in de groep. Zowel bij paarden, kippen, honden en mensen is er nu eenmaal sprake van verschillen, en het zijn juist deze verschillen die maken dat een groep efficiënt kan functioneren. Binnen de groep is een strijd om deze belangrijke bronnen, water, voedsel, veiligheid en voortplanten, soms heftig, maar in de regel met relatief weinig schade. Een paar butsen, sneeën en wondjes valt onder weinig schade. Je bent immers als individu in een groep ook afhankelijk van elkaar, bijvoorbeeld om samen de groep te beschermen bij dreiging. ( Bekijk deze link voor meer info over de Afhankelijkheidstheorie.)

Door dominantie te ontkennen denkt iedereen dat alles nu agressie is!
Dit filmpje legt uit waarom deze gevaarlijke hoogrisicohonden helemaal niet gevaarlijk waren en er een, weliswaar door mensen gemanipuleerde situatie, rangordestrijd gaande was zonder teveel schade, waarbij ook de bijtrem van de winnende partij prima werkte. De paar bloedspetters op de houten deur stellen echt niets voor. Met dank aan de mensen die dominantie bij honden ontkennen, ervaart nu bijna heel Nederland dit dus als agressie, met alle gevolgen van dien!

Buiten op straat
Honden leven in een vreemd grijs gebied, ze komen elkaar tegen, maar horen niet bij dezelfde groep. Toch zijn honden door het domesticeren enorm tolerant geworden. Het gebeurt regelmatig dat honden die elkaar maar net voor het eerst tegenkomen toch in een rangordestrijd belanden in plaats van een gevecht op leven en dood. Dat laatste zou normaal zijn. Als je als eenzame leeuw of wolf zomaar het territorium van een bestaande groep of roedel betreedt, dan is het in de natuur echt vluchten of gedood geworden. Mocht de vreemdeling overigens de strijd winnen en de ander doden dan is hij niet meer alleen maar heeft hij een nieuwe groep, de kaarten worden geschud en op tafel gelegd en er is weer rust… (Een heldere kijk op de harde realiteit in deze documentaire.)

Als je nu nog steeds denkt dat het normaal is dat jouw volledig ge-laissez-fairde stuiterbal met iedereen vriendjes moet kunnen zijn, want hij doet niks… dan hoop ik dat je nu snapt dat alleen al zijn aanwezigheid een bedreiging kan zijn voor de bronnen van voedsel, water, veiligheid en voortplanten. Hij/zij doet dus wel degelijk iets, hij/zij is er, en dat kan simpelweg genoeg zijn. Op het moment dat jouw hond in de enkels van mijn paard hangt of er luidruchtig en hyperactief omheen rent, dan is dat een bedreiging voor de veiligheid van mijn paard en zal Dasher de behoefte hebben zich te verdedigen. Dat hoeft hij overigens niet, want ik stap dan af om hem te verdedigen, dát is mijn verantwoordelijkheid.

En als je ongeremde en onopgevoede stuiterbal denkt zomaar bovenop één van mijn herplaatsers of HR honden te kunnen duiken ook dan stap ik in. Want als mijn hond zich daar tegen verdedigt, dan heeft hij het ineens gedaan en dreigt er inbeslagname enzo, dus ik verdedig hem. En dat doe ik op zo’n voorzichtig mogelijke manier richting jouw hond, want dat diertje kan er niks aan doen dat jij te lui bent om hem op te voeden, maar mijn verdediging zal wel efficiënt moeten zijn voor de bescherming van mijn hond.

Een losloop-gebied heet voortaan een VVA-gebied (vrijgesteld-van-aanlijnplicht-gebied.)
En niet een “klik de lijn maar los en loop verder whatsappend en facebookend op je smartphone door het bos” gebied. Je hond mag alleen los als je hem onvoorwaardelijk terug kunt roepen, ongeacht in welke situatie hij zicht bevindt. Dus niet meer achter schapen, paarden (ruiters) en wilde dieren aan jagen en geen andere mensen meer lastig vallen. Kun je hem niet onvoorwaardelijk terugroepen, dan ga je eerst met een goede trainer aan de slag. Dus niet zo’n laissez-fair poppetje, maar iemand die je echt kan helpen bij opvoeden en trainen. Dan zijn we van de bijtincidenten af en hoeven jullie niet meer te lobbyen voor allerlei hondenrasverboden en andere verboden en verplichtingen. Vanaf nu zijn de rollen omgedraaid, wij verplichten jullie tot het normaal opvoeden van je hond en verbieden het om ze los te laten lopen als je nog niet zover bent. Dat is pas echt sociaal beleid naar elkaar als medemens in dezelfde groep en het bevordert dierenwelzijn enorm in de praktijk in plaats van in allerlei theoretisch gezwam en plaatjes.

Opvoeden en leiderschap!
Een hond, paard en kinderen verdienen iemand die voor ze zorgt, ze de weg wijst, ze beschermt, beschikt over empathie en de juiste beslissingen neemt. Opvoeden is leuk!, maar opvoeden is niet altijd leuk en de niet leuke beslissingen (‘je mag nog niet los’ of ‘je moet naar de tandarts’) horen er ook bij en dat is verantwoordelijkheid dragen.

Dát is opvoeden, dát is Leiderschap!

Bert van Straten, oprichter en eigenaar van Pack Leader

©Animals Today