Aan de kapstok hangen mijn zomer- en winterjas nog gebroederlijk naast elkaar. Het is een vreemd voorjaar dit jaar. Zo veel kouder dan we het de afgelopen jaren zagen. Ik vind het echter, na de warmte rond Pinksteren, een zege. In die paar dagen hoorde ik weer over zo veel hondenlijden en -overlijden, dat het wat mij betreft een koude zomer mag worden.

Warm weerOndanks de campagnes van diverse goede doelen/voorlichtingsorganisaties, overlijden er namelijk nog elk jaar honden aan de gevolgen van oververhitting. Meestal gebeurt dit wanneer de hond in een auto wordt achtergelaten. Iets wat op een lenteachtige of zomerse dag voor de hond snel levensgevaarlijk kan worden. Een auto die in de zon staat, is al snel een oven. Bovendien kan een hond minder goed zijn warmte kwijt dan wij mensen dat kunnen. Oververhitting en een akelige dood liggen dan op de loer.

Het lijkt wel of de warmte het vermogen tot helder nadenken bij de mens vermindert. Zo leveren honden die bij attractieparken uit de kokend hete auto’s worden gehaald, geen dankbare maar boze eigenaren op. ‘De hond kan best tegen een stootje’ vinden ze, terwijl hun geredde hond met zijn tong op het hete parkeerdek zich ellendig staat te voelen. Ook bij hondenshows worden honden onnadenkend in de auto gelaten. Terwijl je toch juist daar enige kennis over honden zou verwachten bij de eigenaren?

Nederland is niet alleen een land van auto’s, het is ook een land van fietsen. En wanneer gaan we vooral fietsen? Juist, bij mooi weer! En de hond, die gaat natuurlijk mee. Wat hij dan op een zomerse dag moet doorstaan, lijkt me het meest te vergelijken met in een regenpak op flink tempo hard te moeten lopen met blote voeten over gloeiende kooltjes. (Heeft u wel eens asfalt aangeraakt met uw blote voeten op een zomerse dag?). Veel eigenaren echter snappen niet waarom hun hond zo hijgt en verlangzaamt in het ‘o zo fijne zonnetje’. Ze zien simpelweg niet dat hun dier oververhit raakt.

Zo lang er nog honden (over)lijden als gevolg van warm weer, blijven organisaties als de Hondenbescherming voorlichting geven over de risico’s. Totdat iedere hondeneigenaar ‘wijzer is met warm weer’, mag het weer best een handje meehelpen. Zo bekeken is er niets mis met koude lentes en zomers!

NB. Wilt u meehelpen voorlichting te geven over de risico’s van warm weer. Bestel dan via info@hondenbescherming.nl de gratis folders ‘Tien maal wijzer bij warm weer’ en verspreid ze!

©PiepVandaag.nl Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming