Elon Musk werkt via zijn bedrijf Neuralink aan de ontwikkeling van hersenimplantaten. Voordat deze de markt op kunnen, worden ze op apen getest. En de eerste testen hebben inmiddels plaatsgevonden. Met de 23 apen die tussen 2017 en 2020 een hersenimplantaat kregen van Neuralink is het slecht afgelopen. Inmiddels zijn 15 van de 23 apen overleden.

hersenimplantaten
15 apen overleden door hersenimplantaten Elon Musk | Foto: Pixabay

Neuralink, een biotechbedrijf van Tesla-oprichter Elon Musk, plaatste in de periode van 2017 tot 2020 bij 23 apen een hersenimplantaat. Het doel van Neuralink is het ontwikkelen van een implantaat dat hersenactiviteit kan monitoren en stimuleren. Hiermee zouden traumatische hersen- en ruggenmergletsels, depressie en andere psychische aandoeningen genezen moeten worden. Een ander doel van de implantaten was om mensen met het internet te verbinden voor “bijna-telepathische communicatie”.

Slopende gezondheidseffecten

Dierenrechtenorganisatie Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) zegt dat 15 van de 23 apen met een hersenimplantaat zijn overleden. “Vrijwel elke aap die implantaten in zijn hoofd had, had last van slopende gezondheidseffecten”, zegt Jeremy Beckham van PCRM. De organisatie heeft meer dan 700 pagina’s aan documenten, veterinaire dossiers en necropsierapporten ingezien van de Universiteit van California Davis, waar de implantaten geplaatst werden.

Extreem dierenleed

De chips werden door de onderzoekers van Neuralink geplaatst door een gat in de schedel van de apen te boren. De implantaten hadden direct grote gevolgen voor de dieren. Eén van de apen kreeg een ernstige huidinfectie en moest worden afgemaakt. Bij een andere aap werd ontdekt dat vingers en tenen ontbraken, waarschijnlijk als gevolg van zelfverminking en ook deze aap moest worden afgemaakt. Een derde aap begon kort na de operatie onophoudelijk te braken en stortte in, waarna de autopsie toonde dat het dier leed aan een hersenbloeding.

Aanklacht

PCRM heeft een klacht ingediend bij het Amerikaanse ministerie voor Landbouw. In deze aanklacht worden UC Davis en Neuralink beschuldigd van negen schendingen van de Animal Welfare Act.

“Veel, zo niet alle apen hebben extreem lijden ervaren als gevolg van tekortschietende dierenverzorging en zeer experimentele hoofdimplantaten tijdens de experimenten.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop