De afgelopen vijftig  jaar is het leefgebied van leeuwen in de Afrikaanse savannes met ruim 75 procent afgenomen. Het gevolg daarvan is dat er nog maar 32.000 leeuwen leven in West Afrika. Ter vergelijking: vijftig jaar geleden waren dat er nog ongeveer honderdduizend. Onderzoekers waarschuwen voor een verdere terugloop van de populatie.

leeuw
Foto: Wikimedia Commons

Belangrijkste oorzaak van de enorme afname van het leefgebied van de leeuw is de bevolkingsgroei. Daarbij is het gebied gefragmenteerd geraakt. Veel leeuwen leven nu in kleine geïsoleerde populaties en naar verwachting zal deze trend zich doorzetten. Inmiddels komt de leeuw in maar liefst vijf Afrikaanse landen niet meer voor. In negen landen leven meer dan duizend leeuwen. In Tanzania zijn de meeste leeuwen te vinden. Daar leeft ongeveer veertig procent van de leeuwenpopulatie.

Wetenschappers kunnen met behulp van satellietbeelden bepalen hoeveel gebied de leeuwen nog hebben om vrij rond te lopen, zonder mensen tegen te komen. Dit leefgebied is in een moordend tempo afgenomen en de verwachting is dat deze ontwikkeling zich zeker nog de komende veertig jaar doorzet.

Bron: AD ©PiepVandaag.nl