Marko, een kat die sinds januari 2016 werd vermist, is weer gevonden. De kat ontsnapte tijdens een verhuizing in March, Cambridgeshire (Engeland). Het dier heeft zes jaar in het wild geleefd.

Huiskat Marko weer thuis na zes jaar in het wild
Huiskat Marko weer thuis na zes jaar in het wild | Foto (illustratief, een andere pluizige kat): publiek domein

Volgens eigenaar Nikki Rose waren er in het verleden wel een paar gerapporteerde waarnemingen van de kat, maar hij kon nooit eerder worden gevangen. Onlangs werd hij uiteindelijk gevangen nadat hij een huis in de buurt voor voedsel had bezocht. De ‘nog steeds erg knuffelige’ kat is herenigd met zijn familie. Mevrouw Rose zegt:

“Marko was altijd een binnenkat en wilde zelden naar buiten. Hij raakte echter zoek toen we van het ene deel van March naar een ander deel verhuisden.”

Marko net Houdini

Ondanks een zoektocht, ook in het oude huis van mevrouw Rose, was Marko toen nergens meer te bekennen. De kat was destijds ongeveer een jaar oud. Ze vreesden voor zijn veiligheid, aangezien hij in een nieuw gebied was en niet was gewend aan de natuur. Via sociale media berichten en posters die werden opgehangen in de buurt, hoopten ze de kat te vinden. Mevrouw Rose, een serveerster op de Cavalry School, zei:

“Ik heb hem en zijn zus Gremlin achtergelaten bij mijn moeder toen wij het nieuwe huis op orde brachten. Ik dacht dat dat het beste voor hem was. Toen wij de katten op wilden halen, was Marko nergens te vinden. Het is een mysterie hoe hij heeft kunnen ontsnappen. Hij was net Houdini en heeft het toch voor elkaar gekregen. Ik was er kapot van, ik had hem en zijn zus sinds ze kittens waren en hij was pas 14 maanden oud toen hij verdween.”

Huiskat Marco weer thuis na zes jaar in het wild te hebben geleefd

Gelokt met voedsel

De grote pluizige zwart-witte kat verscheen onlangs in een tuin zo’n 0,8 kilometer van het huis waar Rose woont. De eigenaar van het huis herkende de ‘zeer kenmerkende markeringen’ van websites over verdwenen huisdieren. De kat at voedsel dat voor de eigen huisdieren was bedoeld. Toen foto’s bevestigden dat de kat Marko was, leende de huiseigenaar een val en lokte hem naar binnen met meer voedsel. Rose beschreef Julie Holder, de vrouw die Marko had gevangen als ‘de meest geweldige vrouw – een engel op aarde’. Mevrouw Rose zei dat de familie de hoop nooit had opgegeven dat Marko nog leefde:

“Ik probeerde positief te blijven en hoopte dat iemand van hem hield en hem te eten gaf. Maar het bleek dat hij al die tijd van zichzelf had gehouden en zichzelf te eten had gegeven. Elke post op Facebook van een gevonden zwart-witte kat deed mijn hoop rijzen dat hij het uiteindelijk was, maar dat was nooit het geval. Toen reageerde mijn moeder op een bericht dat iemand op Facebook had gezet over een kat die hun tuin binnen was geslopen en kattenvoer had gestolen. Het dier werd beschreven als zwart-wit en pluizig.”

Wonderen bestaan

Marko is nu weer thuis bij zijn familie, inmiddels met drie kinderen Amie en de tweeling Eleanor en Poppi. Marko wordt eerst nog in een kooi gehouden totdat hij volledig door een dierenarts kan worden gecontroleerd en ingeënt kan worden, omdat mevrouw Rose nog een kat in huis heeft. Ze zegt:

“Ik denk dat hij zijn naam herkent en hij is nog net zo knuffelig als toen hij nog een kitten was. Ik brak in tranen uit toen ik hem voor het eerst zag. Ik kon niet geloven dat hij was gevonden. Hij heeft zeker op straat geslapen en hij is erg vies. Zijn haar is bedekt met olie. Maar hij eet en praat met ons en knuffelt veel. Ik hoop dat mijn verhaal hoop geeft aan andere mensen die hun huisdier kwijt zijn en hopen dat ze weer thuiskomen. Wonderen kunnen gebeuren, zelfs na zo’n lange tijd.”

Bronnen:

#GNvdD: Kat Luna terecht na lift met supermarktbusje

©AnimalsToday.nl Jane Sauer