In het nieuws gaat het vaak over planten- en diersoorten die verdwijnen. Dat is ook wel terecht nu we ons volgens wetenschappers in de zesde uitstervingsgolf bevinden, de eerste die werd veroorzaakt door de mens. Maar er komen ook soorten bij. Ze maken het verlies aan biodiversiteit niet goed, maar verdienen wel aandacht. Vandaar deze willekeurige bloemlezing van recent ontdekte soorten als eerbetoon aan de veerkracht van de natuur.

soorten
Nieuw! Welke soorten kwamen erbij in het afgelopen jaar? | Foto: David Clode on Unsplash

De eerste boomsoort beschreven in 2022 is de aan de ylang-ylang verwante Uvariopsis DiCaprio, ook de DiCaprio Boom genoemd. De vier meter hoge tropische boom met gele bloemtrossen, werd aangetroffen in het Kameroense Ebo Bos. De boom is vernoemd naar acteur Leonardo DiCaprio, die zich vorig jaar inzette om kapconcessies in het bos tegen te houden. Met succes. Martin Cheek, hoofd onderzoek van het Ebo Bos:

“Zonder hem was de kans groot dat de kap was doorgegaan en de boom was verdwenen. Het leek ons een passend eerbetoon om deze voor dit bos unieke soort naar hem te vernoemen.”

De boom kreeg meteen na ontdekking de status ‘ernstig bedreigd’ op de Rode Lijst van bedreigde soorten van de IUCN .

 

Bamboe tarantula

Een geheel nieuwe diersoort werd aangetroffen in Noord-Thailand. De taksinus bambus, een tarantulasoort, leeft in bamboescheuten die voorkomen in de bergen op minimaal een kilometer hoogte. Hij werd gevonden door YouTuber JoCho Sippawat, en beschreven door Twee Thaise spinexperts. Dr Chomphuphuang:

“De spin leeft in de bamboescheuten, maar is afhankelijk van andere dieren die gaatjes in de stam boren. Dat kan hij niet zelf.”

Boomkikker

De krijsende boomkikker Litoria dentata was al langer bekend in het oosten van Australië. Maar met behulp van een burgerwetenschappersapp, beheerd door het Australisch Museum, ontdekten onderzoekers dat het hier niet gaat om één soort, maar wel drie! Op basis van verspreidingsgebied, geluid, morfologie en genetica konden twee nieuwe ondersoorten benoemd worden. Overigens maken ze alle drie nog steeds een oorverdovend geluid, dat pijn kan doen aan mensenoren en makkelijk het hardste kikkergeluid ter wereld kan zijn.

Churah Valley kukri slang

Ook ontdekt door een amateuronderzoeker is de Churah Valley kukri slang. Zoals velen tijdens de Covid-19-pandemie, was student Virendar Bhardwaj in India aan huis gebonden en besteedde zijn tijd aan het fotograferen van dieren in de omgeving. Zo zette hij in juni 2021 een kukri – een slang met gebogen tanden – op de plaat en postte die op Instagram. Waar Zeeshan Mirza, verbonden aan het Indiase Nationale Centrum voor Biologie, vaststelde dat het hier om een nieuwe kukri-ondersoort ging. De specifieke tanden van de oligodon churahensis doen vermoeden dat de slang voornamelijk eieren eet.

Feirus boshagedis

De ontdekking van de enyaliodies feiruzae was het gevolg van zeven jaar onderzoek door wetenschappers in Peru. De hagedis komt voor in het stroomgebied van de Huallaga rivier in de Peruviaanse Andes, een door criminaliteit geteisterd gebied. De ontdekking van de hagedis werd verder bemoeilijkt door zijn verschillende verschijningsvormen, vooral de mannetjes komen voor in kleurschakeringen van turkoois, groen, grijs of bruin, met een rugstreep en spikkels op hun zij. De onderzoekers moesten handmatig slapende individuen uit de boom plukken om zeker te zijn dat het hier gaat om één en dezelfde, nieuwe soort.

Benin boomklipdas

Het viel onderzoekers op dat de blafgeluiden van boomklipdasachtigen in Ghana, zuidelijk Benin en Togo, en noordwest Nigeria anders van toon en kleur waren dan de blafgeluiden van hun soortgenoten elders. Reden voor nader onderzoek! Makkelijker gezegd dan gedaan, want deze nachtdieren zijn in het donker werkelijk onzichtbaar, geen lichte vacht of glinsterende ogen, niets. Onderzoekers moesten het dus doen met skeletten, schedels, museumdieren en geluidsopnamen. Maar daaruit bleek wel dat we hier te maken hebben met nieuwe ondersoort. Zijn naam verwijst naar het land van herkomst, Benin, maar in het Latijn kun je zien dat hij van tussen de rivieren (Volta en Niger) komt: Dendrohyrax interfluvialis.

Er zijn er meer

In 2021 werden meer diersoorten ontdekt, allemaal met hun eigen bijzondere ontdekkingsverhaal en weetjes over de naamgeving en verwantschappen. Zoals een nieuwe bladstrooiselmier in de Verenigde Staten, de steroctopus in Australië, de paardenhaarworm in Peru, Ramari’s spitssnuitdolfijn in Nieuw Zeeland, en maar liefst 28 nieuwe snuitkevers in Sulawesi, Indonesië. Tijgerkevers in Mexico, een slangster in de Stille Oceaan en twee soorten pitadder in China. Er zijn er nog meer, maar het is teveel om hier op te noemen. Genoeg om zuinig op te zijn.

Bronnen:

  • BBC Wildlife Magazine (1, 2)

©Animalstoday.nl Laura Lancée