De regering van het Arctische eiland Groenland stopt met het uitgeven van nieuwe vergunningen om te zoeken naar nieuwe olie– en gasreserves. Daarmee wordt de zoektocht naar olie en gas beëindigd en neemt Groenland de klimaatverandering serieus.

Groenland
Groenland stopt met boren naar olie en gas om impact op klimaat | Foto: publiek domein

Volgens Naaja Nathanielsen, minister van Natuurlijke Hulpbronnen in Groenland, zijn de effecten van verdere olie- en gaswinning op het milieu en klimaat te groot in vergelijking met potentiële financiële opbrengsten. Het kabinet van Groenland, onder leiding van premier Mute Agede, zegt dat het afzien van verdere exploratievergunningen een ‘natuurlijke stap’ is, omdat het land de klimaatcrisis als een belangrijk onderwerp beschouwt.

Weinig winst olie en gas

Al 50 jaar worden proefboringen gedaan in Groenland om de grote, ongerepte olie- en gasvelden te exploiteren. Ook Shell was bij deze boringen betrokken. Ondanks dat Groenland volgens Amerikaanse schattingen over 17,5 miljard onontdekte vaten olie en 148 biljoen kubieke meter gas zou beschikken, is het nooit tot grootschalig oppompen van de olie gekomen. De exploratiewerkzaamheden van de afgelopen jaren laten zien dat de olie- en gasreserves weinig winstgevend zijn. De winning van sommige reserves zal waarschijnlijk zelfs meer kosten dan ze waard zijn en zal daarnaast grote impact op het klimaat hebben.

Groenland stopt met boren naar olie en gas om impact op klimaat
Smeltend poolijs | Foto: publiek domein

Nieuwe investeringen

Kalistat Lund, minister van energie, geeft aan dat Groenland elke dag de gevolgen van klimaatverandering ondervindt:

“De toekomst ligt niet in olie. De toekomst ligt in hernieuwbare energie, en in dat opzicht hebben we veel meer te winnen.”

Het parlement van Groenland is bezig met het aantrekken van nieuwe investeringen voor waterkracht. Ook wordt nadruk gelegd op duurzame landbouw en de omgang met de natuurlijke hulpbronnen, zoals visserij die zijn oorsprong vindt in Inuit-tradities. Deze stappen worden genomen in het belang van de natuur, de visserij en de toeristische sector, aldus het kabinet. Naast het stoppen van de zoektocht naar olie- en gas is Groenland bezig met een verbod op het zoeken naar uranium en het delven ervan, waarbij de invloed op het milieu ook een grote rol speelt.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop