De snikhete zomer van vorig jaar heeft bij miljoenen dieren in de vee-industrie gezorgd voor veel leed door hittestress. Vooral het transport naar het slachthuis was vaak dieronterend. Beelden van onder meer Eyes on Animals lieten opeengepakte varkens zien, die in bloedhete veewagens, lang moeten wachten tot ze eindelijk worden uitgeladen. Help dit tegen te gaan en teken de petitie LAAT ONS NIET STIKKEN – Stop hittestress bij vee!

hittestress
Varkens staan in de bloedhitte geparkeerd in de zon, wachtend op plaats in het slachthuis | Foto: screenshot video Eyes on Animals/YouTube

Wat je dan ziet gaat door merg en been. De dieren proberen van alles om af te koelen, maar het lukt gewoon niet. Ze drukken zich tegen de ventilatoren van de veewagen, steken hun kop naar buiten, schuimbekken en door de snelle ademhaling gaan hun buiken razendsnel op en neer. Ze liggen op elkaar met hun bek wijd open. Sommige varkens verkeren zelfs in levensgevaar (let op, schokkende beelden):

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Hitteprotocollen schieten tekort

En het gaat niet alleen bij varkens mis, maar ook bij andere dieren in de vee-industrie zoals bij kalveren en vleeskuikens. De paar maatregelen, die pas vanaf 27 °Celsius genomen worden, helpen niet of onvoldoende. Zo zijn de ventilatoren die gebruikt worden vaak te klein en zitten dieren zo dicht op elkaar dat ze hun warmte niet kwijt kunnen.


De hitteprotocollen, die door de overheid en de veehouderijsector zelf zijn opgesteld, schieten tekort en bevatten enkel vrijblijvende afspraken. Hierdoor kunnen transporteurs en slachthuizen niet bestraft worden als ze afspraken niet nakomen.


In het rapport ‘Op de bres tegen hittestress’ (pdf) stellen de Dierenbescherming en Eyes on Animals 10 actiepunten voor. We roepen de veetransporteurs, de slachterijen én de minister van Landbouw op om hittestress, bij dieren in de vee-industrie tijdens transport, een halt toe te roepen. Zorg, vóór komende zomer, voor een hitteprotocol met maatregelen die wél werken en stel dit wettelijk verplicht. Hierdoor kan er gehandhaafd worden door de NVWA als het protocol niet goed wordt nageleefd

Laat de dieren niet stikken! Teken de petitie!

Dieren verdienen het om met respect behandeld te worden. Ook als het extreem heet is en ze in de laatste uren van hun leven verkeren. Steun onze actie, teken de petitie en laat de dieren in de vee-industrie niet stikken!

hittestress
Kippen wachtend in de hitte bij Wehl – 7 augustus 2018 | Foto: screenshot video 1037 Against Animal Cruelty
  • Lees ook:

Het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen

Bronnen: