Het Colombiaanse Huis van Afgevaardigden heeft begin april unaniem ingestemd met een uitgebreid wetsvoorstel waarmee dierproeven voor cosmetica en cosmetische ingrediënten verboden worden. Het gaat om cosmetica die het land produceert én importeert, en om make-up removers en absorptiematerialen die in luiers en tampons zitten verwerkt. Als de wet er daadwerkelijk komt, is Colombia het eerste Latijns-Amerikaanse land met een dergelijk verbod.

dierproeven
Einde in zicht voor dierproeven cosmetica Colombia | Foto: Pixabay

De onderdelen van de wet op een rij:
• Dierproeven worden verboden voor onderzoek, ontwikkeling en de commerciële verkoop van cosmetica , persoonlijke verzorgingsproducten en absorptiemateriaal.
• Alle cosmetica, persoonlijke verzorgingsproducten en absorptiemateriaal die Colombia produceert, verhandelt, invoert of exporteert moeten een label met ‘Niet getest op dieren’ hebben.
• De regering zal premies instellen en faciliteiten creëren voor de commerciële verkoop en export van cosmetica, persoonlijke verzorgingsproducten en absorptiemateriaal die niet op dieren zijn getest, en voor wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s die alternatieve methoden ontwikkelen om dierproeven in deze sector uit te bannen.

Stemming

Het wetsvoorstel gaat nu naar Colombiaanse Senaat, die in twee debatten beslist of de wet wordt aangenomen. Bij akkoord gaat de wet twaalf maanden later in. Juan Carlos Losada Vargas is lid van het Huis van Afgevaardigden. Hij presenteerde de wet in augustus vorig jaar in het Colombiaanse Congres. Met deze wet wil hij dierenleed stoppen en Colombiaanse bedrijven de mogelijkheden bieden om de Europese markt te betreden, waar dierproeven voor cosmetica al jarenlang verboden zijn. Ángel María Gaitán – ook lid van het Huis – steunt het wetsvoorstel:

“Colombia moet voorop gaan in de wereldwijde strijd tegen dit dierenleed. Door middel van premies en ondersteuning maken we hier nu een einde aan in ons land.”

Wereldwijd verbod

Volgens de ngo Animal Defenders International (ADI) geldt op dit moment een soortgelijk verbod in ongeveer 40 landen, waaronder India, Israël en Nieuw-Zeeland . Het Verenigd Koninkrijk was in 1998 het eerste land dat dierproeven voor cosmetica bij wet verbood. In 2013 verbood de Europese Unie de verkoop van op dieren geteste cosmetica , zij het met enkele uitzonderingen. En in mei 2018 nam het Europees Parlement een resolutie aan waarin werd opgeroepen tot een wereldwijd verbod in 2023. Maar in een voortgangsrapport over de periode 2015-17 stelde de Europese Commissie in juli 2018 dat alternatieve testmethoden nog niet ver genoeg waren ontwikkeld om dierproeven volledig uit te bannen.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten lopen op dit gebied achter de feiten aan. Er wordt nog steeds gestreden voor de Humane Cosmetics Act, een wet waarmee dierproeven voor cosmetica landelijk moeten worden afgeschaft, net als de verkoop en het transport van op dieren geteste cosmeticaproducten. De Environmental Protection Agency (EPA), het federale instituut ter de bescherming van de volksgezondheid en het milieu, heeft een voorstel klaarliggen voor nieuwe testmethoden, maar de Natural Resources Defense Council (NRDC, internationale natuur- en dierenbeschermingsorganisatie) uitte al in mei 2018 haar bezorgdheid dat deze alternatieven te snel zullen worden doorgevoerd.

Bronnen: Chemical Watch, Animal Defenders International

©AnimalsToday.nl Anne Douqué


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.