Amsterdam Schiphol, Kenya Airports en Galapagos Airport in Ecuador hebben onlangs laten zien dat ook zij zich willen inzetten tegen de handel in wilde dieren, door de ‘United for Wildlife Transport Taskforce Buckingham Palace Declaration’ te ondertekenen tijdens een conferentie in Hong Kong vorige week.

wilde dieren
Ook Schiphol Airport gaat de strijd aan met handel in wilde dieren | Foto: Pixabay

De verklaring

Na 12 maanden vergaderen in Londen, Genéve en Dubai en duizenden uren werk van juridische-, natuurbeschermings-, transport- en douane-experts, werd de ‘Buckingham Palace Declaration’ in 2016 in het leven in geroepen als actieplan om de strijd tegen de handel in wilde dieren tegen te gaan. Als men de overeenkomst tekent, verbindt deze partij zich aan de plicht om echte stappen te zetten om de routes te sluiten die worden geëxploiteerd door handelaren van de illegale handel in wilde dieren. Ook onderneemt men stappen om de ‘kwetsbare plekken’ binnen de transport en de douane weg te nemen, om zo de criminelen aan te pakken die hier momenteel handig gebruik van maken. De diverse verplichtingen die hier bij horen, zijn onder andere ‘het beveiligen van systemen voor het delen van informatie voor de transportsector, om zo geloofwaardige informatie te ontvangen over routes met een hoog risico wat betreft de illegale handel en de transportmethoden die worden gebruikt door de criminelen’.

Schiphol Airport was één van de partijen die deze verklaring tekende tijdens de ACI Asia-Pacifix/World Annual General Assembly, Conference and Exhibition in Hong Kong vorige week. Meer dan 100 andere transport sector bedrijven gingen hen al sinds 2016 voor.

Dick Benschop, president-directeur van Schiphol:

“we voelen ons vereerd om ook de Buckingham Palace Declaration te tekenen, omdat Schiphol geen enkele vorm van illegale handel in wilde dieren toestaat en geen enkele activiteit accepteert die betrokken is bij dit soort criminaliteit op onze luchthavens.”

De effecten van de illegale handel in wilde dieren

De illegale handel in wilde dieren vormt een bedreiging voor het toekomstige bestaan van veel van ’s werelds meest iconische soorten. Met een waarde geschat tussen de 50 en 150 miljard USD per jaar, is het is één van de vijf meest winstgevende misdaden wereldwijd. Het illegaal doden en handelen in wilde dieren is een wereldwijde crisis, waarbij soorten woorden bejaagd tot uitsterving voor onder andere hun horens, huiden, schubben en tanden.

Bronnen: United for Wildlife, Airport World, Asia World

@AnimalsToday.nl Joy de Vos


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.