Sinds het aantreden van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, nu 100 dagen geleden, is de bescherming van het Amazonewoud ernstig verzwakt. Dat blijkt uit een politieke analyse van Greenpeace. De klappen worden vooral gevoeld door de inheemse bevolking in de Amazone.

Amazone
Beschermingsrol inheemse inwoners Amazone verzwakt na 100 dagen Bolsonaro | Foto: Pixabay

Sinds het aantreden van regering-Bolsonaro is het aantal invasies in de provincie Rondona toegenomen. Om over de toekomst van bosbescherming te praten, kwamen onlangs voor het eerst 18 inheemse gemeenschappen uit de Braziliaanse deelstaat Rondonia samen. André Karipuna, leider van de Karipuna:

“Met zijn toespraken tegen ons en het inperken van onze rechten geeft president Bolsonaro de macht aan landjepikkers en houtkappers. De regering doet niets om ons te beschermen tegen illegale houtkap en diefstal van ons land.”

Ontmanteling bescherming Amazone

De extreemrechtse regering van Bolsonaro is in de eerste 100 dagen een ongekende aanval begonnen op de Amazone en de inheemse volkeren die er wonen. Zo maakte hij direct na zijn aantreden het Ministerie van Landbouw verantwoordelijk voor het beschermen en aanwijzen van inheemse gebieden. Dit ministerie wordt gecontroleerd door de machtige lobby van de landbouwindustrie, ook wel bekend als de “bancada ruralista” die voorstander is van het uitbreiden van landbouwgrond, grotendeels juist de veroorzaker van ontbossing in de Amazone. Ook de nieuwe minister van Milieuzaken, Ricardo Salles, is gelieerd aan deze landbouwlobby en een groot voorstander van openstelling van het Amazonewoud voor exploitatie.

Amazonegebied
Amazonegebied | Foto: Estefanía Pampín Zuidmeer \ AnimalsToday.nl

Recordaantal pesticiden

Bolsonaro’s aanval op de milieuagenda gaat nog verder. In drie maanden tijd zijn 121 nieuwe bestrijdingsmiddelen toegelaten, een record in vergelijking met de afgelopen tien jaar. Van deze stoffen wordt 41% geclassificeerd als zeer of extreem giftig en minstens vier producten zijn zo schadelijk voor de menselijke gezondheid dat ze in verschillende landen zijn verboden. Ze zullen ook toegepast worden in de omgeving van inheemse landen, waar de rivieren, mensen en dieren besmet kunnen raken met deze giftige stoffen.

Marcio Astrini, politiek analist van Greenpeace Brazilië:

“Er is niet één nieuwe maatregel genomen om de ontbossing in het Amazonegebied tegen te gaan. De president van Brazilië heeft alleen acties ondernomen die het regenwoud meer gevaar opleveren en het geweld in de regio vergroten. De enigen die iets te vieren hebben zijn de criminelen die het bos vernietigen en onze rijkdom stelen, de bedrijven die pesticiden verkopen en ons voedsel vervuilen, en degenen die willen profiteren van de exploitatie van het land van inheemse volken.”

Om de positie van inheemse groepen te versterken, is Greenpeace wereldwijd een petitie begonnen: Steun de beschermers van de Amazone. Daarmee roept Greenpeace de wereld op om de beste bosbeschermers in de Amazone te steunen in hun strijd tegen boskap, want de Amazone speelt een sleutelrol in de stabilisering van het klimaat op aarde. Het regenwoud heeft tussen de 80 en 120 miljard ton koolstof opgeslagen. Dat is dertien keer de jaarlijkse wereldwijde uitstoot van fossiele brandstoffen en industrie.

Persbericht Greenpeace