In de Broekpolder, in de gemeenten Vlaardingen en Midden-Delfland, worden regelmatig kalfjes van Schotse Hooglanders opgejaagd door agressieve honden. De eigenaren van de honden zouden hun dieren opjutten en opzettelijk achter de kalfjes aansturen.

kalfjes
Schotse Hooglander met kalf | “Highland Cow and Calf” by Tony – originally posted to Flickr as Highland Bull and Calf. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Ook afgelopen weekend kwamen er weer meldingen binnen bij kuddebeheerder Free Nature. Ooggetuigen meldden dat ze zagen hoe de honden door hun eigenaar achter de Hooglanderkalfjes aan werden gestuurd. Tot nu toe kwamen de kalfjes er in de Broekpolder met de schrik van af, maar Free Nature vreest voor ernstige verwondingen; niet alleen bij de kalfjes, maar ook bij de honden.

Beheerder Arjen Boerman:

“Het is bloedlink want een koe verdedigt altijd haar kroost, haar goed recht, en valt de honden aan. Als ze een hond bereikt, duwt ze hem met haar horens gewoon de grond in.”

Volgens Boerman lopen overigens alle loslopende honden in het gebied een groot risico.

“De hond is net als een wolf, een natuurlijke vijand van de Schotse Hooglander. En Schotse Hooglanders vluchten niet zoals bijvoorbeeld Konikspaarden doen. Die vallen aan.”

Van de recente berichten uit de Broekpolder is ook Boerman geschokt.

“Mijn vrijwilligers meldden dat in het weekend in de avonduren mensen vechthonden op de kudde loslieten. Die melding krijgen we niet voor het eerst. Er loopt daar een groepje mensen, vermoedelijk uit een onfris milieu, met hun honden los. Ze laten hun vechthonden expres op de kudde los.”

“Dit soort mensen moet je op heterdaad betrappen, die vinden het gewoon leuk om hun honden de dieren te zien opjagen.”

Wij hebben vernomen dat dit soort praktijken op meer plekken in het land voorkomen. Daarom vragen we iedereen die, op welke wijze dan ook, vermoedens heeft dat er ergens iets niet in de haak is, dit bij ons te melden en indien mogelijk film- of fotomateriaal te verzamelen.

Vanzelfsprekend is het ook belangrijk dergelijke tips of verdenkingen door te geven aan de politie, maar PiepVandaag.nl wil graag een actieve rol spelen door een dossier aan te leggen met jullie waarnemingen. Mail ons met tips: redactie@piepvandaag.nl. De privacy van tipgevers wordt door ons gewaarborgd. Reageren mag ook anoniem.

Bron: PZC ©PiepVandaag.nl