Stichting KonijnenBelangen heeft november uitgeroepen tot de maand van de ‘Vergeten Konijnen’. Reden hiervoor is het feit dat de huisdieren massaal worden gedumpt en opvangen overspoeld raken. De uitgaven stijgen en de inkomsten dalen: de konijnenopvangcentra roepen dringend om hulp.

vergeten konijnen
Vergeten Konijnen

De verzorging van konijnen wordt zwaar onderschat en de aanschaf gebeurt vaak in een opwelling. Zodra de kinderen erop uit zijn gekeken, de dagelijkse verzorging te lastig wordt of er dierenartskosten om de hoek komen kijken, besluiten veel mensen blijkbaar dat zij hun konijn niet meer willen houden. Ze dumpen het op straat, in een park, bij een opvang en zelfs bij het vuilnis of een bouwmarkt.

Omdat de kosten voor de opvang van deze dieren de spuigaten uitlopen, voert Stichting KonijnenBelangen actie om extra inkomsten te genereren. De cijfers liegen er niet om: in 2012 kwamen 12.000 konijnen in een opvang terecht, in 2013 zal dit aantal fors hoger liggen. De dieren die worden afgestaan of worden gevangen zijn er veelal slecht aan toe, waardoor medische kosten stijgen, evenals de kosten voor inentingen, voer en bodembedekkers. Aan de andere kant lopen de donaties juist terug en ook het aantal plaatsingen vermindert: dieren blijven dan ook langer in de opvang.

Extra inkomsten zijn hard nodig om de konijnenopvangcentra overeind te houden. Wil je helpen? Op www.vergetenkonijnen.nl lees je op welke manier dit kan, bijvoorbeeld door posters en flyers te verspreiden.

Bron: Vergeten Konijnen ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde