Al eerder besteedde PiepVandaag.nl aandacht aan het gruwelijke lot van de zwerfhonden in Roemenië en de tienduizenden honden die zijn gedood in aanloop naar de Europese Spelen in Baku. Ook achter de idyllische witte stranden en de palmbomen op de steeds populairdere vakantiebestemming Mauritius schuilt een gruwelijke realiteit van bange, jammerende honden die in vuile cellen op hun naderende dood wachten. Het tropische eiland is beroemd om haar witte stranden en helblauwe zeewater, maar volgens dierenwelzijnsorganisaties komt dit paradijselijke plaatje met een zware prijs die wordt betaald door de lokale zwerfhonden.

Mauritius
Dode honden belanden in een verbrandingsoven | Foto: Screenshot YouTube

Uit schokkende filmbeelden die een medewerker van de Mauritian Society for Animal Welfare (MSAW), een overheidsorganisatie die zich bezighoudt met het zwerfhondenbeleid, heeft gemaakt met een verborgen camera blijkt dat vele honden op gruwelijke wijze worden gevangen en gedood om toeristen van hun onbezorgde vakantie te laten genieten. Volgens de Mauritiaanse overheid past de aanwezigheid van zwerfhonden namelijk niet in het plaatje van de ideale vakantiebestemming en moeten ze worden afgemaakt om financiële schade aan de toeristenindustrie te voorkomen. Zo verklaarde minister Raj Dayal in reactie op de beelden:

“De toerismesector kan aanzienlijke schade lijden als Mauritius in internationale media bekend wordt vanwege overlast van zwerfhonden op de stranden. Het doel van het ruimingsprogramma is om onze stranden in overeenstemming te brengen met de internationale verwachtingen, normen en standaarden van comfort en om een stressvrije en overlastvrije omgeving te garanderen.”

Let op: Schokkende beelden

Voorgeschiedenis van dierenleed

Al jaren staat de Mauritiaanse overheid onder druk van internationale dierenwelzijnsorganisaties vanwege het zwerfhondenbeleid. In 2013 heeft de regering verklaard het beleid aan te passen en de zwerfhonden te castreren/steriliseren in plaats van te doden. Deze omwenteling in het beleid werd ingegeven door een undercover onderzoek van de Engelse krant Daily Mail waardoor het inhumane zwerfhondenbeleid internationaal in de spotlight kwam te staan.

Uit het undercover onderzoek uit 2012 bleek dat de MSAW de honden op grote schaal met netten van de straten ving en ze vervolgens bruut in hun busjes gooide. Vele honden braken hierbij een of zelfs meerdere poten. Vervolgens werden de honden tot drie dagen lang opgesloten in kleine, vieze ruimtes waar de temperatuur opliep tot minstens 40 graden Celsius om te wachten of iemand ze kwam claimen en ophalen. De honden werden uiteindelijk gedood door een gifinjectie in hun hart. Vanwege de vondst van diverse halsbanden op de locaties waar de honden werden gedood, ontstond het vermoeden dat er niet alleen zwerfhonden werden gevangen en afgemaakt, maar ook huisdieren.

De Mauritiaanse overheid werd met het bekendmaken van de beelden gedwongen het zwerfhondenbeleid aan te passen. In januari van dit jaar plaatste de overheid een verklaring op haar website waarin een programma werd aangekondigd om de overlast van zwerfhonden op publieke stranden te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. De lokale bevolking wordt met klem geadviseerd om hun huisdieren aan te lijnen en niet los op straat te laten lopen om te voorkomen dat ze worden gevangen en gedood. Uit de nieuwe beelden blijkt dat met het nieuwe overheidsprogramma het inhumane zwerfhondenbeleid nog altijd springlevend is, in tegenstelling tot de naar schatting 20.000 honden die jaarlijks worden gedood.

Nachtmerries

Uit de recente schokkende undercover beelden, die volgens geruchten zijn gefilmd door een medewerker van de MSAW en online zijn geplaatst door een medewerker die vanwege de gruwelijkheden en het dierenleed is gestopt met haar werk, blijkt dat het huidige zwerfhondenbeleid niets anders inhoudt dan dat de dieren op gruwelijke wijze worden gevangen en gedood. Op de beelden is te zien hoe de doodsbange honden met een hogedrukspuit uit het busje worden gejaagd waar ze even daarvoor in zijn gegooid. Hierdoor zijn sommige honden al gewond voordat ze in hun dodencel belanden. Alan Knight van de Britse dierenwelzijnsorganisatie International Animal Rescue verklaarde tegen de Daily Mail:

“De massaslachting van de zwerfhonden in Mauritius is absoluut afschuwelijk. Niemand met een normaal verstand zou goedkeuring kunnen geven aan het doden van dieren op deze wijze. Het aanzicht en het geluid van hulpeloze honden en puppy’s die worden geslagen, geïnjecteerd met gif en de verbrandingsoven worden ingegooid, is een ware nachtmerrie.”

Vele honden mank en schreeuwend van de pijn, worden ze bij elkaar gedreven in overvolle cellen voor een medewerker zijn voet op hun keel plaatst en ze een dodelijke injectie geeft, waarna hun gejank overgaat in zacht jammeren. Zelfs puppy’s worden niet gespaard, zo blijkt uit de beelden waarop rijen puppy’s naast hun dode moeders te zien zijn. Als de injectie niet op de juiste wordt gegeven, is de kans groot dat deze niet of te langzaam werkt en de honden een langzame en pijnlijke dood sterven. Volgens diverse bronnen binnen de dierenwelzijnsorganisaties kunnen de honden hierdoor nog in leven zijn wanneer ze in de verbrandingsoven worden gegooid.

Diervriendelijke oplossing

Volgens Alan Knight moet het afschuwelijke zwerfhondenbeleid per direct worden gestaakt. Niet alleen is het beleid volgens hem inhumaan en dieronwaardig, maar het zou ook niet effectief zijn:

“Deze barbaarse praktijken moeten voor eens en voor altijd stoppen. Het biedt geen oplossing voor de omvang van de zwerfhondenpopulatie. Dat probleem kan alleen worden aangepakt met een lange termijn beleid, waar de nadruk ligt op castratie en sterilisatie van de dieren. Ik hoop oprecht dat de internationale media-aandacht en schok die met deze beelden is veroorzaakt zorgt voor een direct staken van het huidige beleid.”

Shameerah Peerkhan-Ghoora, die 18 jaren op Mauritius heeft gewoond en zich al jarenlang inzet voor het redden van de zwerfhonden, is een campagne gestart om een einde te maken aan het beleid waarbij de honden worden gevangen en gedood. Volgens Shameerah is het gebrek aan voorlichting van de lokale bevolking het grootste probleem, waardoor vele honden die als huisdier worden gehouden niet zijn gecastreerd of gesteriliseerd. Dit leidt met name tot problemen wanneer de honden worden afgedankt als huisdier en zich tijdens hun zwervende bestaan veelvuldig voortplanten:

“Ik ben boos om het gebrek aan kennis en voorlichting, het gebrek aan bewustzijn van de gevolgen. Deze video heeft me geschokt. Wat ik heb gezien in Mauritius heeft me heel diep geschokt. Mensen moeten stoppen met bang zijn voor de autoriteiten. Ze moeten sterk en dapper genoeg zijn om de juiste mensen te benaderen die de honden kunnen helpen en een stem worden voor hen die geen stem hebben.”

Volgens Lutchmeesingh Gurjoo, een Mauritiaanse student die de campagne van Shameerah steunt, moet er snel een manier worden gevonden om een einde te maken onverschilligheid van de bevolking en moeten de mensen vechten voor de dieren om een einde te maken aan deze dieronvriendelijke praktijken. Mauritius is in grote mate afhankelijk van het toerisme en als de potentiele toeristen zich openlijk uitspreken tegen wat er gebeurt met de honden, zou de overheid volgens Lutchmeesingh wel moeten luisteren.

De undercover beelden hebben zowel dierenwelzijnsorganisaties als de Mauritaniërs zelf diep geschokt. De roep om een diervriendelijker beleid klinkt steeds luider. Volgens lokale media is de MSAW een intern onderzoek gestart naar aanleiding van de beelden. Naar eigen zeggen handelt de MSAW onder alle omstandigheden in het belang van de dieren en hun welzijn. Daarom hebben ze aangekondigd juridische stappen te gaan ondernemen tegen de mensen die verantwoordelijk zijn voor de imagoschade die is veroorzaakt door het bekendmaken van de gruwelijke beelden.

Minister Raj Dayal heeft mensen en organisaties die kritiek hebben op het huidige beleid opgeroepen om diervriendelijke oplossingen aan te dragen. Hoewel het gruwelijke lot van de honden op de undercover beelden niet meer ongedaan kan worden gemaakt, gloort er wellicht dus hoop aan de horizon van de nog levende zwerfhonden op Mauritius.

Bron ©PiepVandaag.nl Anya van Eijck