De Britse jachtvereniging Atherstone Hunt houdt er per direct mee op. Al 200 jaar jagen de leden op vossen, maar na veelvuldige confrontaties met de West Midlands jachtsaboteurs hebben ze besloten hiermee te stoppen.

Britse jachtvereniging
Vossen hebben niet meer te vrezen van de Atherstone Hunt | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Al sinds 2004 is het jagen met honden op wilde dieren verboden in Engeland en Wales. Wel mag met honden een kunstmatig uitgezet geurspoor worden gevolgd. Hierbij worden geen dieren gedood. Jachtsaboteurs leggen echter geregeld op beeld vast dat jachtverenigingen, onder het mom van een legale activiteit, op vossen jagen.

De leden van de Atherstone Hunt vermaken zich al 200 jaar met hun wrede hobby, ze jagen in een gebied van bijna 644 vierkante kilometer. Dat ze al zes jaar worden achtervolgd en, zoals zij het ervaren, lastig gevallen door de West Midlands Hunt Saboteurs, zijn ze nu zat. De jachtvereniging heeft aangegeven te stoppen.

Deze wending zorgde voor grote vreugde onder de jachtsaboteurs en andere natuurbeschermers zoals tv-presentator Chris Packham, die de hoop uitsprak dat er meer jachtverenigingen zullen volgen:

“Opgeruimd staat netjes, mooi werk. Nu op naar de volgende.”

De jachtsaboteurs maakten regelmatig melding van geweldpleging vanuit de Atherstone Hunt. David Graham van de West Midlands Hunt Saboteurs:

“We zijn geïntimideerd, extreem geprovoceerd en hebben regelmatig te maken gehad met geweldpleging door mensen die gelieerd zijn aan de jachtvereniging Atherstone. We hebben doodsbedreigingen ontvangen, onze banden zijn doorgesneden, auto’s verbrand en we zijn in het ziekenhuis terechtgekomen. Ook zijn we geïntimideerd door de politie van Leicestershire, die onderzoek naar de Atherstone Hunt bewust heeft gedwarsboomd, terwijl juist voortdurend naar mogelijkheden werd gezocht om leden van onze groep te vervolgen. We hebben stand gehouden en zijn niet teruggekrabbeld. Ondanks het geweld waar we regelmatig mee geconfronteerd werden, voerden wij een geweldloze campagne. De afgelopen zes jaar hebben we bijna elke jachtpartij verstoord.”

Bij het achtervolgen van de Atherstone Hunt kregen de jachtsaboteurs trieste taferelen voor ogen.

“We zijn er getuige van geweest dat ze veel vossen hebben gedood, maar dat maakte ons juist meer vastberaden. De vossenjacht is wreed en barbaars en hoort niet thuis in de 21e eeuw.”

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.