In Californië is het vanaf 2023 verboden om nieuw bont te produceren en te verkopen. Afgelopen zaterdag ondertekende gouverneur Gavin Newsom dit wetsontwerp. Daarmee is Californië de eerste Amerikaanse staat met een bontverbod. Ook ondertekende de gouverneur een nieuwe wet, die de trofeejacht op rode lynxen (‘bobcats’) in de staat verbiedt én een wet die het gebruik van wilde dieren, zoals olifanten en beren, in circussen verbiedt. Een voorbeeld dat hopelijk gevolg gaat vinden!

verkoop bont
In Californië is vanaf 2023 de verkoop en productie van bont verboden | taytomFFM Flickr via Compfight cc

In grote steden als Los Angeles en San Francisco gold al een bontverbod, maar nu wordt het verbod dus actief in de gehele staat Californië. De nieuwe wet maakt de productie, de verkoop en distributie van een bontproduct illegaal. Dit geldt voor kleren, tassen, schoenen, slippers, hoeden of sleutelhangers met bont. Overtreders kunnen rekenen op boetes tot duizend dollar. Het verbod geldt niet voor bestaande producten, of voor het gebruik van bont voor religieuze doeleinden en taxidermie; het opzetten van dieren.

Statement naar de wereld

Volgens dierenrechtenorganisatie Humane Society in de VS draagt de bontindustrie bij aan het lijden en de dood van meer dan 100 miljoen dieren wereldwijd per jaar. De dieren in de bontindustrie komen op gruwelijke wijze aan hun einde, door vergassing of elektrocutie. Gouverneur Newsom:

“Californië loopt voorop als het gaat om dierenrechten en daar hoort een verbod op bont bij. Maar we doen meer dan dat. We maken een statement naar de wereld, dat prachtige, wilde dieren zoals beren en tijgers niet thuishoren op trapezes of springend door vlammen. Kijk op Youtube maar naar beelden hoe deze dieren, vaak als baby bij hun moeder weggerukt, op gruwelijke wijze worden getraind voor gevaarlijke stunts. Het is zeer schokkend.”

Wat de circusdieren betreft heeft Californië geen primeur; in Hawaii en New Jersey is het gebruik van wilde circusdieren al verboden. In Nederland geldt sinds eind 2015 een verbod op het gebruik van wilde zoogdieren in circussen.

Bescherming rode lynx

Behalve het verbod op bont en het verbod op het gebruik van wilde dieren in het circus heeft gouverneur Newsom nog een aantal wetten ondertekend, die de dierenrechten in de staat vergroten. Zo beschermt een van de andere aangenomen wetten de wilde en gedomesticeerde paarden van Californië tegen de slacht. En verbiedt de wet AB-1254 de trofeejacht, het vangen en doden van rode lynxen (‘bobcats’). De rode lynx is bovendien toegevoegd aan de lijst van beschermde diersoorten. In 2025 is de staat van plan een speciaal programma te starten, waarin de rode lynx als soort beschermd wordt. Kitty Block, CEO van Humane Society International:

“Andere staten hebben een tijdelijk verbod op trofeejacht ingevoerd, toen het aantal rode lynxen zo was gedaald door de jacht, het vangen en het verlies van leefomgeving. Maar de wet in Californië gaat veel verder dan dat, door een proactieve stap te zetten om de zinloze en wrede trofeejacht op dieren die in hun voortbestaan zijn bedreigd te stoppen.”

Bont in Nederland

Ook in Nederland geldt er een verbod op bont, maar niet voor alle soorten bont. Sinds eind jaren negentig zijn vossen-, wasberen- en chinchillafokkerijen verboden, maar vossen– en wasbeerhondenbont mag wél verhandeld worden, evenals coyotebont. Helaas zijn er ’s winters op straat veel bontkragen te zien. Wel geldt er een verbod op zowel de productie van als handel in honden-, katten- en zeehondenbont. Momenteel worden er nog jaarlijks 5 miljoen nertsen gefokt en gedood. Maar nertsenfokkerijen moeten vanaf 2024 eindelijk definitief hun deuren sluiten.

De Partij voor de Dieren wil een algeheel verbod op de handel in bont.

Bronnen:

©Animals Today

 


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.