Het is in Schotland niet meer toegestaan om plastic wattenstaafjes te produceren of te verkopen. Dit besluit heeft de Schotse overheid genomen als een van de maatregelen tegen zwerfafval en plasticsoep. De nieuwe wetgeving, die voor het eerst in september in het Schotse parlement werd gepresenteerd, is inmiddels ingegaan.

plastic wattenstaafjes
Schotland verbiedt plastic wattenstaafjes in strijd tegen plasticvervuiling | Foto: Pixabay

Wereldwijde noodsituatie

Roseanna Cunningham, secretaris van milieu in Schotland, zei dat ze “trots is dat de Schotse regering de eerste Britse regering is geworden die plastic wattenstaafjes verbiedt”. Cunningham:

“Kunststofproducten voor eenmalig gebruik zijn niet alleen verspillend, maar genereren ook onnodig zwerfafval dat onze prachtige stranden en groene gebieden teistert en onze natuur op land en in zee bedreigt.”

De milieusecretaris zei verder dat de wereldwijde noodsituatie in het klimaat betekent dat iedereen moet samenwerken om minder te consumeren en meer te hergebruiken en recyclen om een duurzame toekomst voor de huidige en volgende generaties te garanderen.

Lang Banks, directeur van World Wide Fund for Nature (WWF Scotland), noemde het verbod “geweldig nieuws voor de wilde dieren”. Banks:

“Wattenstaafjes zijn een van de meest doordringende vormen van verontreiniging van de zee, dus het verbod is een zeer welkome stap en we hopen dat andere landen zullen volgen.”

https://twitter.com/LiveEcoin/status/1008228218753765379

Wattenstaafjes onder meest aangespoelde afval

Jaarlijks worden wereldwijd zo’n 1,5 miljard plastic wattenstaafjes per dag geproduceerd. Volgens de Plastic Soup Foundation behoren ze tot de meest gevonden soorten afval op stranden. De stokjes, die gemaakt zijn van polypropyleen, komen daar terecht omdat ze vaak door het toilet worden gespoeld maar de afvalwaterzuivering ze er niet altijd uitfiltert. Milieuactivisten van de Marine Conservation Society hebben in de afgelopen 20 jaar ongeveer 150.000 plastic wattenstaafjes van de Schotse stranden verwijderd.

Ook in Nederland worden veel wattenstaafjes langs de kusten gevonden. Bij een onderzoek deze zomer langs de oevers van de Maas en de Waal deelden wattenstaafjes dit jaar de vijfde plaats van meest aangetroffen soort afval met vochtig wc-papier (dat vaak van kunststof is gemaakt).

Desastreuze gevolgen

De gevolgen van plastic voor het milieu zijn desastreus. Plastic vergaat niet, maar valt uiteen in steeds kleinere stukjes. Zo komt het in de magen van vogels, vissen en zoogdieren terecht. Volgens het World Wide Fund for Nature (WWF) sterven jaarlijks miljoenen dieren door plastic in de oceanen.

Dode schildpad heeft 104 stukjes plastic in maag

Uiteindelijk zakken de triljoenen minuscule stukjes microplastic naar de zeebodem. Daar beïnvloeden ze het bodemleven tot ze na vele eeuwen onder nieuwe aardlagen bedekt worden. Er is zelfs plastic gevonden in zeevlooien die 6.000 meter onder water leven.

Verbieden

In Engeland zullen plastic rietjes, lepeltjes en wattenstaafjes vanaf april 2020 worden verboden.  Nederland en de rest van de Europese lidstaten zijn een jaar later aan de beurt. Het Europees Parlement heeft eerder dit jaar definitief met het verbod ingestemd. Totaal zou dit zo’n 70% van het plasticafval in Europese wateren voorkomen.

Sommige winkelketens, waaronder de HEMA, hebben aangekondigd vanaf 2020 al geen plastic wattenstaafjes en ander wegwerpplastic meer te verkopen. Het vervangen van de plastic stokjes van wattenstaafjes kan simpel, met papier, bamboe of hout. Ook zijn er sinds kort wasbare wattenstaafjes te koop.

Bronnen

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel