Voorman van de Britse jacht en directeur van de Masters of the Foxhounds Association (MFHA) Mark Hankinson moet een boete betalen, omdat hij mensen aanspoorde onder een dekmantel van ’trail hunting’ illegaal op vossen te jagen en daarmee de wet te overtreden. De vossenjacht met honden is sinds 2005 verboden.

Boete voorman Britse jacht na advies verbergen illegale vossenjacht
Boete voor voorman Britse jacht na advies over verbergen illegale vossenjacht | Foto: publiek domein

De voorman van de Britse jachtgemeenschap, Mark Hankinson, is veroordeeld voor het aanmoedigen van anderen om de illegale jacht op vossen achter een ‘rookgordijn’ te verbergen. Tijdens twee webinars in 2020 met meer dan honderd leden van de MFHA gaf directeur Hankinson advies over een manier om toch op vossen te kunnen jagen. Hij werd aangeklaagd nadat beelden van deze trainingswebinars in handen kwamen van jachtsaboteurs. Die gaven de beelden door aan de media en de politie.

trail hunting
De jacht op vossen met meer dan twee honden is al sinds 2005 verboden in het VK | Foto (illustratief): publiek domein

Trail hunting

De jacht op vossen met meer dan twee honden is al sinds 2005 verboden in het Verenigd Koninkrijk. Maar Hankinson deelde in de webinar een manier om die wet te omzeilen via ‘trail hunting’. Trail hunting is het alternatief voor de traditionele jacht. Voor de trail hunt begint, wordt er een ‘spoorlaag’ aangelegd. Dan legt iemand te paard of te voet een route af met achter zich aan een sok of zak die gedrenkt is in dierengeur. Daarna worden de honden erop afgestuurd en volgen de jagers de honden tot het einde van de route. Het behoudt het traditionele van het jacht in de zin dat de honden worden uitgedaagd om de geur van wild te volgen, zonder dat er dieren worden gedood.

Hankinson wilde actief trail hunting als dekmantel voor illegale jacht gebruiken. Tijdens de webinars zei hij:

“We moeten de hele dag door duidelijke, zichtbare en plausibele sporen leggen… Het is een stuk eenvoudiger om een rookgordijn te maken als je meer dan één spoorlaag in werking hebt. En dat is waar het allemaal om draait, proberen aan de mensen die kijken te laten zien dat je legitiem bent.”

vos
Foto: publiek domein

Voorman jacht in overtreding

Plaatsvervangend hoofdmagistraat Tan Ikram is duidelijk en ferm in zijn uitspraak:

“Hij moedigde duidelijk het leggen van sporen aan als dekmantel voor ouderwetse jacht.”

Hankinson moet nu een boete van 1.000 pond en een bijdrage van 2.500 pond aan kosten betalen. Leden van de Hunt Saboteurs Association en de League Against Cruel Sports stonden buiten de rechtbank. Chris Luffingham, campagneleider van de League Against Cruel Sports vindt het de belangrijkste zaak sinds de jachtwet in 2005 van kracht werd:

“Dit betekent dat het bouwwerk van respectabiliteit dat de jachtgemeenschap zorgvuldig heeft opgebouwd rond trail hunting volledig in stukken is geslagen. Trail hunting is niets anders dan een sprookje. We zeggen dit al jaren en nu is het echt verheugend dat de waarheid in de rechtbank naar buiten is gekomen. Elk excuus voor het gebruik van trail hunting in de toekomst is het papier waarop het is geschreven niet waard.”

vos
Foto: publiek domein

Bron:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma