De 16-jarige Shaine Kilyun uit Minnesota (VS) maakt goedkope huisdierrolstoelen voor dieren die in nood zijn. Met betaalbare oplossingen verandert ze hun leven en redt ze zelfs dieren die anders doodgemaakt zouden worden.

Tiener bouwt goedkope rolstoelen voor gehandicapte honden en katten
Shaine Kilyun bouwt goedkope rolstoelen voor gehandicapte honden en katten | Foto: screenshot beeld Fox 33 via ArkLaTex Homepage/YouTube

De middelbare scholier begon twee jaar geleden na het bekijken van YouTube tutorials en een proces van vallen en opstaan met het maken van huisdierrolstoelen. Zelf heeft ze ook huisdieren en ze wilde graag andere dieren helpen. Van haar passie voor gehandicapte dieren maakte ze haar missie: het geven van mobiliteit aan deze dieren. Zo vertelde Shaine tegen FOX-9:

“Ik hou gewoon van dieren en ik wilde op de een of andere manier verschil maken. Ik heb een paar levens gered en ik hoop er meer te redden.”

Goedkope oplossingen op maat

Zo begon Shaine  met de start van ‘Wheelies Dog and Cat Wheelchairs’. Het bedrijf maakt de rolstoelen met de hand, ze zijn goedkoop en worden op maat gemaakt voor gehandicapte honden, katten en andere huisdieren. Tot nu toe heeft Shaine alleen de kosten van de materialen in rekening gebracht. Zo betaal je 300 Amerikaanse dollar voor een van haar creaties, terwijl 1000 dollar gangbaar is voor soortgelijke rolstoelen bij andere bedrijven.
.

Rolstoel voor egel

De tiener heeft inmiddels bijna twaalf verschillende modellen samengesteld, afhankelijk van de specifieke behoeften van het dier. Zo heeft ze rolstoelen ontworpen voor een chihuahua in Ohio tot een Deense Dog in Oregon. Naast haar ontwerpen voor honden en katten heeft ze ook een hulpmiddel voor de voortbeweging van een egel ontworpen. Het volgende plan is een mobiel voor een eend.

Vanaf het begin hoopte Shaine haar werkterrein uit te breiden naar asieldieren. Zo ontmoette ze een van haar laatste klanten, Scooter, een verlamde pup. Het dier kwam vanuit Saoedi-Arabië naar de Verenigde Staten, via de organisatie Home For Life Animal Sanctuary’. Deze organisatie biedt een kans op leven aan huisdieren die worden beschouwd als ‘niet te adopteren’. Lisa Leverdiere werkt voor deze non-profitorganisatie. Ze merkt op dat in tijden als deze, waarin het moeilijk is om geld in te zamelen, de inspanningen van Kilyun bijzonder worden gewaardeerd. Zo kan er een hoop geld worden bespaard en kunnen meer dieren geholpen worden.

Tiener bouwt goedkope rolstoelen voor gehandicapte honden en katten
Scooter | Foto: screenshot beeld Fox 33 via ArkLaTex Homepage/YouTube

Kilyun is vastbesloten haar werk voort te zetten. Ze zegt:

“De tijden zijn moeilijk, maar ik ben blij dat er gulle mensen zijn die bereid zijn om financieel bij te dragen om de kosten te dekken. Veel mensen hebben gedoneerd, wat ongelooflijk is.”

Bronnen:

#GNvdD: Schildpad die zich vooruit sleepte krijgt rolstoel

©AnimalsToday.nl Jane Sauer