Reuzenschildpad George Bailey heeft een rolstoel gekregen om hem voor het eerst op vier poten te laten lopen. Het dier werd geboren met een botziekte, waardoor zijn poten zich niet volledig konden ontwikkelen. De sporenschildpad werd groter en zwaarder en sleepte zichzelf voort. Dankzij de rolstoel is dat niet meer nodig.

Schildpad die zich vooruit sleepte krijgt rolstoel
Schildpad George Bailey die zich vooruit sleepte loopt dankzij rolstoel | Foto: screenshot video HandicappedPets.com/YouTube

George werd uit een exotische dierenopvang in Tennessee (VS) gered door Jaime Loebener. Door zijn botziekte kon George niet uitgroeien tot een gezonde schildpad. Doordat Loebener wist dat het dier alleen maar groter zou worden, was ze op zoek naar manieren om haar schildpad mobieler te maken. Nadat ze had gezien dat het mobiliteitsbedrijf Walkin’ Pets uit New Hampshire een kleinere schildpad had geholpen, nam Loebener contact op met het bedrijf. Het bedrijf maakte een rolstoel voor George. Loebener vertelde aan Walkin’Pets:

“Hij gebruikt zijn voorpoten om zich langzaam en onhandig voort te trekken. Hoe groter hij wordt, hoe moeilijker dit voor hem is. Hij weegt nu bijna 32 kilogram, maar hij kan een gewicht van 90 kilogram bereiken als hij volgroeid is.”

.

De rolstoel die is gemaakt voor George is verstelbaar. De schildpad is nu 11 jaar oud, maar hij kan een leeftijd van 100 jaar bereiken. De rolstoel heeft een verstelbare band en all-terrain wielen. Volgens Loebener is de schildpad erg enthousiast over zijn rolstoel. Toen de rolstoel af was, maakte George gelijk gebruik van het hulpmiddel. Hij heeft nu meer controle over zijn bewegingen en zit niet meer vast terwijl hij zijn achterlichaam over de grond sleept.

Bekijk hieronder hoe het leven van George veranderde dankzij de rolstoel:
.

Leven in droog landschap

De sporenschildpad (Centrochelys sulcata) is een van de grootste landschildpadden ter wereld. Het schild kan tussen de 65 en 85 centimeter lang worden. Gemiddeld wegen ze 60 tot 80 kilo, maar ze kunnen ook wel 100 tot 120 kilogram wegen. De vrouwtjes zijn aanzienlijk kleiner dan de mannetjes. Oorspronkelijk komt het dier uit Afrika. Het verspreidingsgebied is van noord tot centraal Afrika. Ze leven in een droog, schaars en vlak landschap waar zeer weinig regen valt. Ze zijn vooral te vinden in half woestijnen, graslanden, doornbossen en droge schaars beplante bossen. De schildpadden overleven hete temperaturen van 40 graden Celsius. Op de lijst van de IUCN staat het dier als kwetsbare soort.

Bronnen:

#GNvdD: Gehandicapte eend op Britse basisschool waggelt weer dankzij rolstoel

©AnimalsToday.nl Jane Sauer