De dode gewone vinvis die gisteren in Terneuzen op de boeg van een schip werd aangetroffen leefde nog toen hij in contact kwam met het schip. Ook had het dier gegeten vlak voordat de aanvaring plaatsvond, zo meldt Universiteit Utrecht (UU) na autopsie van het dier.

dode vinvis in Terneuzen
De onfortuinlijke dode gewone vinvis in de haven van Terneuzen | Foto: screenshot video Hart van Nederland/YouTube

Het woord botsing of aanvaring wordt niet gebruikt in de berichtgeving van UU, maar de eerste conclusie luidt wel dat de vinvis vlak voor het voorval nog gegeten heeft en derhalve gezond was. Ook is op de plek waar het dier is aangevaren een grote onderhuidse bloeduitstorting aangetroffen, wat aantoont dat de vinvis nog leefde op het moment dat hij werd geraakt door het schip.
.

.
Tijdens de autopsie werd in de slokdarm van het dier nog niet verteerd voedsel gevonden, zo vertelt bioloog Lonneke IJsseldijk, van Universiteit Utrecht:

“In de slokdarm van de vinvis vonden we onverteerd voedsel: een soort planktonkreeftjes, kril noemen we dat. Dat de kril niet in de maag van de vinvis terecht is gekomen, geeft aan dat deze waarschijnlijk vlak voor of tijdens het overlijden is opgegeten. Dat wijst erop dat de vinvis waarschijnlijk niet ziek was.”

.

.
De autopsie vond plaats in de haven van Terneuzen door bioloog Lonneke IJsseldijk en collega’s van de universiteit, in samenwerking met museum Naturalis uit Leiden. De komende dagen zal verder onderzoek plaatsvinden om meer te weten te komen over het onfortuinlijke dier.
.

.
De overblijfselen van de ontlede vinvis worden afgevoerd en verbrand in een biomassa-centrale voor de opwekking van elektriciteit.

Bron:

Toegenomen scheepvaart bedreigt walvissen

Steeds meer aanvaringen tussen walvissen en schepen

©AnimalsToday.nl BVR


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.