Schoolkinderen en medewerkers op een Britse basisschool hebben een rolstoel gemaakt voor eend Jimmy. Hangend in een frame wordt ze overdag voortgeduwd, zodat ze ondersteuning heeft bij het lopen. ’s Avonds slaapt ze in huis bij een van de medewerkers.

gehandicapte eend
Eend Jimmy kan niet goed lopen. Daarom heeft ze een rolstoel gekregen van de kinderen en medewerkers op de basisschool, waar ze woont | Foto: schermafdruk video

Pekingeend Jimmy kwam samen met 7 andere eendenkuikens in maart naar basisschool St Stephen’s in Wilmington. Helaas kreeg ze een longontsteking en was ze er zo slecht aan toe, dat de dierenarts opperde de zieke eend in te laten slapen. Medewerkster Deborah Wilson besloot Jimmy mee naar huis te nemen. Wonderwel knapte de eend weer op.

“Jimmy heeft echt gevochten. Ze kreeg antibiotica en wonderbaarlijk genoeg werd ze weer beter. Maar ze hield er wel een lamme poot en een verdraaide nek aan over.”

Met lopen had ze daardoor veel moeite. Van het schoolhoofd kreeg Deborah het idee om een rolstoel te maken voor Jimmy.

“Ze zag een verhaal over een eend in Amerika die een rolstoel kreeg die speciaal voor haar gemaakt was en het lukte me het model te kopiëren. Dat was niet heel moeilijk. Het heeft wielen en een harnasje voor de eend en kan eenvoudig worden voortgeduwd. Het is geweldig haar zo te zien bewegen. Ze ziet er volmaakt tevreden uit.”

Jimmy is een vrouwtje, maar de kinderen gaven haar haar naam toen nog gedacht werd dat ze een mannetje was. Zowel de kinderen als Jimmy beleven veel plezier aan elkaars gezelschap. Ze zit graag op schoot en valt dan op haar gemak in slaap. Volgens schoolhoofd Alison Richardson is de ervaring met de ziekte van Jimmy ook educatief. De kinderen leren dat je met een ziek dier naar de dierenarts gaat om het na te laten kijken en dat je niet zomaar opgeeft.

De eend is een beroemdheid geworden op school en in de omgeving. Iedereen wil weten hoe het met haar gaat. Via de Facebookpagina van de school worden belangstellenden op de hoogte gehouden.

Helaas accepteren de andere eenden op het schoolterrein Jimmy niet meer, ze pikken haar. Daarom wil de school een eigen verblijf voor Jimmy laten bouwen. Momenteel gaat ze aan het einde van de dag met Deborah mee naar huis, waar ze een zwembadje heeft in de tuin.

“Ze jaagt alle katten in huis weg. Ze zit samen met ons op de bank en kijkt tv. Ze hoort nu bij de familie. Het is fantastisch om te zien.”

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde