In Oregon is het voeren en het maken van selfies door mensen een zwarte beer fataal geworden. Doordat voorbijgangers het dier hebben gevoerd is de beer volgens de autoriteiten te gewend geraakt aan mensen en zou daardoor kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties.

zwarte beer
Selfies werden deze zwarte beer fataal | Foto: WCSO Oregon/Twitter

Twee weken geleden kwamen de eerste meldingen binnen over de beer aan het Henry Hagg Lake in het Scoggins Valley Park. Het dier at etensresten die mensen daar hadden achtergelaten. Vervolgens verschenen er selfies met de jonge beer op de sociale media. Onder andere door deze selfies gingen steeds meer mensen op zoek naar het dier.

‘Jammer’

Afgelopen week waarschuwde de politie via Twitter dat mensen niet meer naar de beer op zoek moesten gaan. Het idee was om samen met biologen te proberen het dier naar het bos te verjagen. Helaas bleek ook nu weer dat mensen de beer gevoerd hadden. Overal lagen zonnebloemzaden en mais. Toen het team de beer benaderde bleef hij gewoon staan. Volgens sheriff Brian van Kleef was het doden van de beer de enige oplossing:

“Jammer dat het verhaal zo moet eindigen. Natuurlijk wil niemand de dood van een beer op zijn geweten, maar in dit geval kon het niet anders meer.”

Het komt helaas vaak voor dat dieren de dupe zijn van de drang van mensen om selfies te maken. In 2017 kondigde Instagram aan op te gaan treden tegen de vele selfies met wilde dieren die op het sociale netwerk worden geplaatst. Dit volgde op onderzoek van World Animal Protection, waaruit bleek dat het aantal selfies met wilde dieren, zoals olifanten, tijgers en luipaarden, sinds 2014 met bijna 300 procent is gestegen. Zo’n 40 procent van deze foto’s zijn ‘slecht’: selfies waarop iemand een wild dier knuffelt, vasthoudt of er anderszins onverantwoord mee omgaat. Vaak zijn toeristen zich niet bewust van het leed dat daarachter schuilgaat.

  • Zie ook:

Karen’s vlog: Maak geen selfies met wilde dieren (video)


Bronnen:

©AnimalsToday.nlWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur