Instagram treedt vanaf vandaag op tegen de vele selfies met wilde dieren die op het sociale netwerk worden geplaatst. Dit volgt op onderzoek van internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection, waaruit bleek dat het aantal selfies met wilde dieren enorm is gegroeid.

instagram
Iedereen wil op de foto met het dolfijntje | Foto via sociale media

World Animal Protection deed onderzoek met beeldherkenningstechnologie. Daaruit bleek dat het aantal selfies met wilde dieren, zoals olifanten, tijgers en luiaards, sinds 2014 met bijna 300 procent is gestegen. 40 procent van deze foto’s zijn ‘slecht’: het gaat om selfies waarop iemand een wild dier knuffelt, vasthoudt of er anderszins onverantwoord mee omgaat. Vaak zijn toeristen zich niet bewust van het leed dat daarachter schuilgaat.

Instagramgebruikers krijgen daarom vanaf vandaag een bericht te zien over dierenleed zodra zij zoeken op populaire hashtags als #SlothSelfie en #TigerSelfie. Ze worden geïnformeerd dat dierenleed en de verkoop van bedreigde dieren niet is toegestaan op Instagram. Via een knop ‘lees meer’ komen gebruikers op een pagina waar Instagram waarschuwt dat men met zulke foto’s bijdraagt aan dierenleed. Ook is daar meer te lezen over het nemen van verantwoorde foto’s van wilde dieren.

Instagram onderneemt deze actie na gesprekken met World Animal Protection. Directeur Pascal de Smit van World Animal Protection:

“Wij zijn enorm blij dat Instagram deze stap zet om mensen te informeren over het leed achter selfies met wilde dieren. De realiteit is dat de wilde dieren in kwestie verschrikkelijk lijden, voor én achter de schermen.

Wilde dieren worden bij hun moeder weggehaald of uit het wild weggerukt en worden gedwongen in vieze, kleine kooien te leven. Andere wilde dieren worden herhaaldelijk gelokt met voedsel, hun natuurlijk gedrag ernstig verstoort. En dat allemaal voor een vakantiekiekje.”

Dit jaar zette World Animal Protection de campagne tegen het gebruik van wilde dieren in entertainment voort. Wereldwijd ondertekenden meer dan 250.000 mensen de belofte om niet meer onverantwoord met wilde dieren op de foto te gaan.

Persbericht World Animal Protection